3 koraka kod odabira napredne logističke opreme i sustava koji neće zastarjeti

3 koraka kod odabira napredne logističke opreme i sustava koji neće zastarjeti

Pored mnoštva novih tehnologija na tržištu, ponekad je teško pronaći rješenje koje ne samo da će raditi za vas, nego će biti relevantno i održivo kroz dulji niz godina. Da biste u tome ipak uspjeli poduzmite korake koji će vam pomoći da lakše pronađete odgovarajuću tehnologiju za vaše skladišne operacije te ostvarite bolji povrat investicije.

Tehnologija danas napreduje ubrzanim tempom bez obzira je li riječ o novim uređajima ili softverskim rješenjima. Ponekad imamo osjećaj da najnovije vijesti iz tehnološkog sektora čine zastarjelim proizvod ili tehnologiju koju smo nedavno nabavili. Slična situacija javlja se i u domeni tehnoloških rješenja za automatizaciju skladišnih operacija.

Prema predviđanjima MHI-a, Američke udruge za razvoj logističkih lanaca opskrbe, stopa usvajanja novih tehnologija u industriji zadržat će se na 66% u sljedećih pet godina. Također, opaža se da u svim industrijskim granama logistika i infrastruktura zauzimaju značajno mjesto pri vrhu strateških prioriteta tvrtki.

Zbog svega navedenog, ističe Bastian Himmeroeder, stručnjak za naprednu logistiku na blogu našeg partnera Bastian Solutions, pravo pitanje danas postaje kako opremiti tvrtku logističkim sustavima i tehnologijama koje su skalabilne i neće zastarjeti unutar sljedećih nekoliko godina?

Tri ključna pitanja kod odabira buduće tehnologije

S tim u vezi dobro je propitati koja očekivanja imate od budućih tehnologija i automatizacije. Bez obzira jeste li odlučili poboljšati svoj AS/RS sustav automatske pohrane i sortiranja robe, unaprijediti sustav transportne trake ili ugraditi najnoviju robotsku automatizaciju, trebate razmotriti nekoliko čimbenika koje trebate uzeti u obzir prije nabavke novih tehnoloških rješenja.

Tri su glavna pitanja koja je dobro postaviti:

 • Može li tehnologija koju namjeravam nabaviti zadovoljiti moje potrebe?
 • Opravdava li nova tehnologija uloženu investiciju?
 • Koliko će dugo biti relevantna?

Prođimo detaljnije kroz sva ova pitanja.

Korak #1: Može li odabrani proizvod zadovoljiti vaše potrebe?

U skladišnoj logistici danas su sve popularniji tzv. "goods to person" sustavi pohrane, sortiranja i preuzimanja robe. Oni su se pojavili kao rezultat povećane potražnje za skladištenjem predmeta i robe, a da pri tome ne zauzimaju previše prostora na podu skladišta ili opskrbnog centra. Uz ovaj zahtjev za maksimalizacijom iskoristivosti skladišnog prostora pojavili su se i drugi izazovi u logističkom poslovanju. Među njima je i zadržavanje kvalificirane radne snage te manjak obučenih djelatnika u situaciji kada zahtjevi e-commerce tržišta ubrzavaju logističke procese u realnom vremenu. Zbog svega navedenog javlja se potreba za robotizacijom i automatizacijom skladišnih procesa kao i potreba za korištenjem autonomnih viličara i drugih logističkih vozila.

Pogledajmo nekoliko primjera novih tehnologija:

Automatizirani robotski sustavi za isporučivanje robe: često se opisuju kao sljedeća generacija brzog i točnog isporučivanja naloga, a sastoje se od "goods to person" sustava, industrijskih robota, sustava umjetne inteligencije i pokretne trake s automatiziranim tehnološkim rješenjima.

AMR sustavi sortiranja robe: donose fleksibilnost uz robotizirani način sortiranja robe i potporu AGV autonomnih vozila. Za razliku od klasičnih sustava sortiranja, AMR sustavi omogućavaju bržu implementaciju radnih zadataka te niže troškove investiranja uz agilno uključivanje ili isključivanje pojedinih robota iz skladišnih operacija.

Robotizirani sustavi utovara predmeta za pojačane skladišne operacije: omogućavaju automatizaciju utovara u skladištima i proizvodnim pogonima tako što preuzimaju na sebe proces repetitivnog utovara kutija ili sanduka. Oni su više od običnog utovara robe jer omogućavaju precizan prijevoz predmeta od skladišnog mjesta do prikolice kamiona i obrnuto.

Uz ove sustave postoje i brojna druga logistička rješenja, no ključno je da brzi tehnološki razvoj olakšava nabavku točno one tehnologije koja vam je potrebna za izvršenje vaših skladišnih operacija.

Kada odabirete novo tehnološko rješenje postavite si sljedeća pitanja:

 • U kojoj se mjeri ovo tehnološko rješenje dokazalo u praksi?
 • Odgovara li namjeni koju ste zamislili te ostavlja li dovoljno prostora za prilagodbu vašim budućim poslovnim ciljevima?
 • Postoje li dodatni zahtjevi za integracijom ovih tehnologija u postojeće tehnološke ili softverske sustave?
 • Koja vam je infrastruktura potrebna kako biste podržali ovu tehnologiju?

Korak #2: Opravdava li nova tehnologija uloženi novac?

Kako biste odabrali odgovarajuće tehnološko rješenje za vaše skladišne operacije trebate razumjeti što može unaprijediti vaš projekt te koja su vaša financijska očekivanja. To možete doznati primjenom metrike koja izračunava radni učinak nove tehnologije, kvalitetnijim menadžeriranjem radnih operacija ili uvažavanjem potreba i problema vaše radne snage.

Tvrtke najčešće posežu za ROI (return on investment) analizom kako bi odgovorile na pitanje isplati li se implementacija nove tehnologije. To dakako ima najviše smisla, no dinamika današnjeg tržišta diktira da u obzir uzmete i druge čimbenike.

Neke tvrtke ponekad ne mogu opravdati uvođenje automatiziranih rješenja samo u smislu povrata novčanih sredstava. Umjesto toga, naglasak se može staviti na podizanje morala zaposlenika budući da ih nove tehnologije automatizacije mogu osloboditi teških repetitivnih operacija u skladištu ili opskrbnom centru. Kada se na skladišne operacije gleda na taj način, uviđamo da nove tehnologije podižu sigurnost skladišnih operacija te smanjuju potencijalne greške i zastoje u radnom procesu.

S druge strane, brojne su tvrtke prisiljene odgovoriti na zahtjeve tržišta i nemaju drugog izbora. Tako se primjerice traži sve veća efikasnost skladišnih operacija koja se više ne može postići manualnim radom nego isključivo automatizacijom. Stoga sve više tvrtki ne razmišlja o tome treba li krenuti u automatizaciju logističkih operacija, nego kada će krenuti s tim procesom kako bi ostale kompetitivne zbog sve većih pritisaka tržišta. Veliko ubrzanje donosi i uspon e-commerce segmenta koji diktira sve bržu isporuku robe za kupce koji proizvode naručuju online. 

Osim novčanog povrata, razmislite i o drugim ROI varijablama te si postavite sljedeća pitanja:

 • Može li nova tehnologija unaprijediti vrijednosti SKU jedinica za čuvanje zaliha i njihov volumen?
 • Hoće li vam pomoći da ostvarite najviši SLA ugovor o razini usluge kako biste zadovoljili očekivanja kupaca?
 • Hoćete li moći zaposliti odgovarajući broj zaposlenika? Postoji li dovoljan bazen radne snage?
 • Možete li efikasnije iskoristiti postojeći skladišni prostor kako biste uštedjeli na troškovima preseljenja ili ekspanzije vaše djelatnosti?
 • Može li bilo koji od ovih benefita dati vašoj tvrtki konkurentsku prednost te možete li identificirati ključne pokretače vašeg projekta?

Korak #3: Koliko dugo će nova tehnologija ostati relevantna?

Usred mnoštva raspoloživih tehnoloških opcija koje vam se nude za logističke sustave trebat ćete pažljivo odabrati. Da biste u tome bili uspješniji, postavite si sljedeća pitanja:

Hoće li dobavljač logističke opreme biti dostupan i u sljedećih 10 godina ili više? Nikako ne bi bilo dobro da sklopite partnerski odnos s tvrtkom koja nije sigurna, pogotovo u ova nestabilna ekonomska vremena. A sigurnost i stabilnost može vam pružiti samo ona kompanija koja ima solidne temelje, odličnu korisničku podršku i koja jamči kvalitetu svojih proizvoda.

Koliko je skalabilan proizvod ili sustav? Novi tehnološki sustav kojeg namjeravate nabaviti treba pratiti rast vaše tvrtke. Bilo bi neproduktivno da zbog njega ne možete dodavati nove elemente ili unaprjeđivati cjelokupni sustav. Tehnologije temeljene na automatizaciji razvile su se danas u toj mjeri da su adaptabilne i na promjenjive uvjete na tržištu te stoga nude skalabilne, modularne opcije koje olakšavaju dodavanje novih mogućnosti na postojeće sklopove. Brojna tehnološka rješenja koja nude proizvođači kao što su AutoStore, Caja Robotics, Scallog ili Tompkins tSort omogućavaju brzo dodavanje botova ili radnih stanica na postojeće sustave. S druge strane, automatizirana AGV vozila i viličari te AMR sustavi mogu funkcionirati kao zasebne jedinice ili se mogu uklopiti u nove tehnološke sklopove kako bi funkcionirale bez zastoja u produktivnosti.

Može li nova tehnologija podržati vaš budući portfelj proizvoda? Tvrtke ponekad proizvode mnoštvo proizvoda od kojih neki zastarijevaju zbog nedostatne potražnje kupaca ili zbog izlaska nove verzije proizvoda. Zapitajte se koliko će dugo vaš proizvod ostati relevantan u očima kupaca? Hoće li vaši budući proizvodi zamijeniti postojeće te mogu li se vaša oprema ili softverska rješenja adaptirati na promjene? Uzmite u obzir i moguće poslovne akvizicije.

Izaberite automatizirane sustave koji isporučuju najbolji ROI

Pored tolikog mnoštva novih tehnologija na tržištu i stupnja na kojem one postaju zastarjele, ponekad je vrlo teško pronaći rješenje koje ne samo da će raditi za vas, nego će ostati relevantno i održivo kroz dulji niz godina. Da biste u tome ipak uspjeli, obavite detaljno istraživanje i prođite kroz gore navedene korake koji će vam pomoći da lakše pronađete odgovarajuću tehnologiju za vaše skladišne ili logističke operacije te ostvarite bolji ROI.

Bez obzira želite li poboljšati vaš proizvodni proces ili unaprijediti skladišne operacije uz pomoć automatizacije, naši stručnjaci za naprednu logistiku stoje vam na raspolaganju svojim savjetom i podrškom.

Više informacija o automatiziranim logističkim sustavima saznajte na stranici našeg partnera Bastian Solutions.