4 moderna tehnološka trenda koji će odrediti razvoj napredne logistike

4 moderna tehnološka trenda koji će odrediti razvoj napredne logistike

Automatizacija skladišnih procesa, umjetna inteligencija i strojno učenje, Internet stvari i Blockchain tehnologije samo su neki od tehnoloških trendova koji će unaprijediti razvoj logističkih operacija u skorijoj budućnosti. Upoznajte nove logističke trendove i budite ispred konkurencije!

Imate opskrbni lanac, upravljate skladištem ili distributivnim centrom i zanima vas kako ostati konkurentan u sve brže mijenjajućem poslovnom okruženju?

Jedan od odgovora donose i novi logistički trendovi kao što su automatizacija skladišnih operacija, umjetna inteligencija i strojno učenje, Internet stvari i Blockchain tehnologije koje najavljuju novu eru logističkih procesa.

Zašto baš ove tehnologije? One između ostalog obećavaju isporuku učinkovitih rješenja za sve brojnije e-commerce zahtjeve u pogledu brzine i točnosti isporuke proizvoda. Sposobne su analizirati i anticipirati logističke procese i dati rješenja u pogledu fluktuacija u potražnji. Mogu detektirati potencijalne zastoje i preusmjeriti tijek logističkih operacija kako bi se optimizirala radna učinkovitost i produktivnost. Neke od ovih tehnologija možda su još uvijek u stadiju tzv. "hypea" kako tvrdi cijenjeni poslovni tjednik Forbes, dok druge već uvelike nalaze primjenu u stvarnim logističkim operacijama te usmjeravaju razvoj današnje napredne logistike.

Nove tehnologije odgovorit će na izazove ubrzanog e-commerce razvoja

Kako navode stručnjaci bloga za naprednu logistiku Dispatch Track: "Napredna tehnološka rješenja izvršila su snažan utjecaj na sve industrijske grane, a napose logistički sektor. Današnji su potrošači toliko tehnološki potkovani da pred poslovne subjekte postavljaju sve veće zahtjeve. Oni žele brzu isporuku proizvoda, vidljivost statusa narudžbe u svakom trenutku, fleksibilnost i korisničku podršku okrenutu kupcu."

Slijedom rečenog, više si nitko ozbiljan u logističkom poslovanju ne smije priuštiti zaostajanje za tehnološkim trendovima jer zahtjeve kupaca više ne mogu ispuniti klasične logističke metode i tehnologije, već samo napredna logistička rješenje nove generacije.

Trend #1: Automatizacija skladišnih procesa

Trend automatizacije skladišnih logističkih procesa traje već neko vrijeme i uzeo je velikog maha tijekom globalne COVID-pandemije i prelaska potrošača na online naručivanje proizvoda. Kako današnji kupci traže sve bržu i precizniju isporuku proizvoda i mogućnost praćenja narudžbe u realnom vremenu, tako se pokazala potreba za uvođenjem automatiziranih logističkih procesa koji mogu pratiti ritam ovih zahtjeva.

Automatizacija u skladištima ili distributivnim centrima pokriva danas cijeli niz logističkih procesa od digitalizacije manualnih radnji u skladištima do implementacije novih tehnologija koje ubrzavaju skladišne operacije te eliminiraju ljudske pogreške. Spomenimo ovdje Toyotina automatski vođena vozila (AGV) kao primjer takve automatizacije skladišnih operacija ili Radio Shuttle tehnologije koje učinkovito iskorištavaju skladišne kapacitete.


Toyotina automatski vođena vozila (poznatija pod nazivom automatizirani viličari) ne zahtijevaju ljudsko upravljanje te time povećavaju sigurnost i preciznost skladišnih operacija, maksimalno smanjuju pogreške i nezgode na radu te štede na potrošnji energije. Toyota Radio Shuttleovi s druge strane omogućavaju bolju iskoristivost smještajnih kapaciteta regalnih sustava te povećavaju mogućnosti pohrane predmeta i proizvoda u distributivnim centrima ili skladištima.

Trend #2: Umjetna inteligencija i strojno učenje

Kako se logistička tržišta razvijaju, opskrbni lanci šire, a e-commerce poslovanje uzrokuje ubrzanje logističkih procesa, stvara se potreba za uvođenjem umjetne inteligencije i strojnog učenja u logističke procese kako bi se poslovanje učinilo efikasnijim i produktivnijim, a operacije mogle pratiti u realnom vremenu bez odgađanja pa čak imati i anticipatorni učinak.

Sustavi za umjetnu inteligenciju i protokoli strojnog učenja koriste se u tom smislu za analizu velikog broja podataka unutar opskrbnih lanaca kako bi se na vrijeme uočili logistički trendovi svakog pojedinog opskrbnog sustava te sugerirale izmjene radnih procesa ili preusmjerio tijek operacija, a sve s ciljem prevencije zastoja ili optimalnijeg upravljanja zalihama na skladištu.


Umjetna inteligencija, digitalni algoritmi i integrirana telematika već su ugrađeni u pojedine nove logističke tehnologije kao što su već spomenuta automatski vođena vozila ili su dio sustava upravljanja flotama viličara poput Toyotina I-Site sustava. Ovaj digitalni sustav povezivanja i koordinacije umrežuje pametne Toyota viličare u radnu flotu ne bi li tvrtke koje ga koriste mogle reducirati operativne troškove i optimizirati upravljanje skladišnim operacijama.

Trend #3: Internet stvari

A kad smo kod umrežavanja podataka, algoritama i tehnologija... zamislite na trenutak sljedeći razvoj tehnoloških mogućnosti koji će vam osigurati kompletnu integraciju svih segmenata vaše logistike - od opskrbnog lanca, zaposlenika i kupaca, transportnih vozila, dostupnih cloud tehnologija i svega ostalog u jednu veliku logističku mrežu i dobit ćete logistiku po modelu Interneta stvari.

Uz primjenu Interneta stvari (ili na engleskom Internet of Things), moći ćete dobiti informaciju u realnom vremenu o stanju svih vaših logističkih operacija. Internet stvari, poručuju zagovornici ove tehnologije, poboljšat će operativnu učinkovitost logističkih operacija tako što će eliminirati sve nedostatke u logističkom lancu bila to kašnjenja u transportu paketa, slab monitoring vozila ili greške u radnim procesima.

U sklopu logističke primjene Interneta stvari rabit će se i LMS sustavi lociranja i nadzora vozila uz pomoć kojeg će tvrtke moći pratiti njihovo kretanje i raspoloživost, a kupci praćenje statusa narudžbe u samom procesu transporta. Predviđa se da će daljnji razvoj i širenje 5G mreža ubrzati prijenos digitalnih podataka i omogućiti ostvarenje vizije Interneta stvari kao sveobuhvatnog koncepta napredne logistike koji povezuje sve prethodne tehnologije u jednu efikasnu cjelinu.

Trend #4: Blockchain tehnologije

Kako se sada čini, budućnost logističkih operacija unaprijed će i jedna još uvijek nedovoljno iskorištena tehnologija, a koja sve više dolazi u fokus velikih svjetskih logističkih kompanija i tvrtki. Riječ je o Blockchain tehnologiji koju ovdje ne treba miješati s kripto valutama koje se njome koriste.

Blockchain tehnologije, ističu stručnjaci AxesTrack web stranice, počivaju na decentraliziranim mrežama koje omogućavaju veću transparentnost, smanjenje zastoja u logističkim operacijama te eliminiraju potrebu za zamornom papirologijom. Zaslugom Blockchain tehnologije tvrtke i kupci mogu pratiti cijelu putanju proizvoda, što cijeli poslovni proces čini učinkovitijim, transparentnijim i profitabilnijim.

Od sada uz pomoć pametnih protokola, tj. ugovora možete automatizirati cijeli proces online narudžbe i plaćanja, što znatno olakšava transakcijsko poslovanje. Specijalistička blog web stranica RockeTech navodi primjer tvrtke Koopman Logistics koja je primijenila BTC blockchain u svojoj praksi isporuke vozila. Zaslugom Blockchaina razvili su kompletno digitalni administrativni sustav bez papirologije i time smanjili troškove administracije. Stranica Blockchain Council TM navodi još nekoliko primjera uspješne primjene Blockchain tehnologije u praksi. Američki FedEx tako primjerice koristi Blockchain za praćenje vrijednog tereta, a Burger King za svoj loyalty program nagrađivanja.

Sve u svemu, čeka nas uzbudljiva budućnost u segmentu napredne logistike koju će obilježiti vladavina novih naprednih tehnoloških rješenja. Uz gore spomenute sustave umjetne inteligencije i Blockchain tehnologije paralelno se razvijaju cloud tehnologije nove generacije, autonomna vozila poput Toyotinih paletnih dronova i Ultralifter vozila, Digital Twin tehnologije, Last-mile sustavi isporuke paketa i proizvoda te nezaobilazni Metaverse.

Budućnost skladišnih operacija neće čekati nikoga. Stoga uhvatite priključak već danas i uz pomoć stručnjaka Skladišne logistike unaprijedite svoje logističke operacije.