Ekonomično i ekologično: Solarni sustavi postaju sve popularnije energetsko rješenje u logistici

Ekonomično i ekologično: Solarni sustavi postaju sve popularnije energetsko rješenje u logistici

Kako troškovi energenata na svjetskom tržištu postaju sve viši, i u logistici se traže (samo)održiva energetska rješenja. U skladišnoj logistici danas dominiraju dvije vrste pogonskih baterija, a to su olovne i litij-ionske baterije. Za ove druge, litij-ionske, sve više se koriste solarni sustavi kao ekonomičan i ekologičan izvor energije.

Koje prednosti za logistiku donose solarni izvori energije pojašnjava nam Martin d'Hollander, stručnjak za energetska rješenja pri Toyota Material Handling Europe.

Nove tehnologije unutar litij-ionskih baterija

Tehnologije vezane uz litij-ionske baterije razvijaju se danas ubrzanim tempom. Istraživački i razvojni Toyota timovi koriste nova otkrića u kemiji i napredak u domeni softverske inteligencije kako bi razvili baterijske module sve kompaktnijih dimenzija za električne viličare. Takva fleksibilnost u razmišljanju donosi cijeli raspon novih mogućnosti. Sukladno tome, sada se viličari i druge logističke tehnologije mogu redizajnirati kako bi bili lakši, kompaktniji, ali i energetski učinkovitiji.

Kada se osvrnemo na životni ciklus rješenja za modularne baterije, možemo razlikovati nekoliko takvih ciklusa:

  • Prvi životni ciklus: baterija je proizvedena i integrirana u električni viličar.
  • Drugi životni ciklus: baterija može "nadživjeti" viličar jer se zaslugom optimiziranog sustava komponenti one mogu zamjenjivati.
  • Treći životni ciklus: baterije se napajaju power banking sustavima.
  • Četvrti životni ciklus: vrijedni metali i druge komponente iz baterije mogu se ponovno iskoristiti, odnosno reciklirati za drugu upotrebu.


Power banking model napajanja

Jedna od prepreka koja se može ispriječiti kada radite s električnim viličarima jest kada imate veliku flotu ovih vozila, ali ograničenu količinu izvora električne energije koju vam može osigurati (proizvodno) postrojenje ili skladište. Budući da viličari s litij-ionskim baterijama imaju mogućnost tzv. opportunity charging (punjenja po potrebi u manjim količinama bez da bateriju ostavite bez energije), dostupnost električne energije može se izbalansirati tako da vam energija bude na raspolaganju tijekom svake radne smjene.

Rješenje za ovu situaciju je power banking model napajanja energijom. On vam omogućava "poravnanje" vrhunaca korištenja energije tako da je možete uzimati u vrijeme kada vam je to najpovoljnije s obzirom na troškove (primjerice za vrijeme noćnih sati) ili uz upotrebu solarne energije.

Krovni solarni sustavi za skladišta i postrojenja

Upravo je takvo ekonomično rješenje korištenje krovnih solarnih sustava i panela za skladišta ili proizvodna postrojenja. Solarna energija pomoći će vam u tom smislu da značajno smanjite račune za električnu energiju te će povoljno utjecati i na zaštitu okoliša. Prema dokumentu World Energy Outlook 2019 kojeg je izdala organizacija International Energy Agency, na solare otpada više od 40% novo instaliranih energetskih kapaciteta u zadnje dvije godine.

Logističke tvrtke, distributivni centri i skladišta sve više koriste krovne solarne sustave kako bi osigurali povoljniju električnu energiju i na taj način uštedjeli na energetskim izdatcima. A budući da su cijene energenata na globalnom tržištu sve nepredvidljivije, imati dodatne izvore solarne energije danas znači osigurati stabilnu, uravnoteženu cijenu energije na dulji rok.

Još jedan razlog zašto je solarna energija sve zanimljivija kompanijama i tvrtkama koje se bave logistikom je pomak u razmišljanju kojeg donose ekološka svijest i globalne klimatske promjene. Tvrtke žele postati liderima u novim društvenim trendovima te pokazati svoju ekološku osviještenost tako što u prvi plan stavljaju (samo)održivost te žele postići nultu emisiju štetnih plinova. Umjesto da samo kupuju zelenu energiju od energetskih kompanija, tvrtke poduzimaju daljnji korak i postižu direktnu samoodrživost tako što postaju proizvođači zelene energije koju integriraju u vlastiti energetski miks.


Power banking sustavi pohrane i napajanja omogućuju uspjeh solara

Nezgodna stvar sa solarnom energijom je ta što nema mogućnost pohranjivanja energije pa je limitirana na dnevna razdoblja kada je sunčano vrijeme. No u kombinaciji s power banking sustavima pohrane i napajanja, proizvodnja i potrošnja solarne električne energije može se odvijati istovremeno. Na taj način moguće je maksimalizirati kapacitete solarnih instalacija kako bi se pokrio što veći udio ukupne potrošnje električne energije u proizvodnom pogonu ili skladištu te time maksimalizirale uštede i postigla održivost za okoliš.

Tržište solarnih sustava

Solarno tržište energenata raste u Europi stopom od 100% svake godine i kako se sada čini ovaj trend neće uskoro stati. Osim što donosi samoodrživost, glavni motivator iza ove ekspanzije solarne energije je poboljšanje konkurentnosti kompanija. U samo deset godina prosječna cijena solarnih panela pala je za 90%. Poboljšani i u potpunosti standardizirani sustavi u kombinaciji s digitalnim upravljanjem dodatno naglašavaju učinkovitost solarne energije u pogledu smanjenja troškova i boljeg pozicioniranja tvrtki na tržištu pred konkurencijom.

Sljedeći generator rapidnog rasta europskog solarnog tržišta je razvoj uslužnog PPA modela (Power purchase agreement) s Ugovorom o otkupu energije. Ovaj poslovni model omogućava tvrtkama da iskoriste pogodnosti solarne energije bez rizika ili potrebe da riskiraju na tržištu ili vežu vlastiti kapital.

Kako navodi Wikipedia: "Pomoću (PPA) ugovora se određuje kupac, dobavljač, količina, cijena i rok isporuke. To je ugovor između proizvođača - prodavača i kupca električne energije. Ugovori se sklapaju na period od 5 do 20 godina te proizvođača električne energije čine nezavisnim proizvođačem bez posrednika (IPP-indepedent power producer). PPA određuje sve uvjete za prodaju električne energije tako da osigurava neprekidan tok prihoda, a isto tako štiti kupca od iznenađenja mehanizmom kazni protiv kršenja ugovora te uvjeta plaćanja i raskida. Omogućuje da potrošač plaća struju od proizvođača koja se direktno dovodi iz izvora, bez posrednika kao što je gradska mreža, što bi dodatno poskupilo cijenu električne energije." Na taj način uspostavlja se dugoročno partnerstvo koje stvara vrijednost i za kupca i za dobavljača.

Što donosi budućnost u ovom području? Zbog sve većeg razvoja fleksibilnosti u pogledu pohrane energije i razvoja naprednih sustava za strojno učenje, sljedeći je korak daljnja optimizacija modela korištenja solarne energije. Digitalni alati i analitika podataka omogućit će bolje predviđanje potreba korisnika za električnom energijom kako bi se postigle još veće uštede.

Na taj cilj možda još nismo stigli, no kada se ostvari pozitivno će uzdrmati tržište energije i omogućit će i logističkim tvrtkama da što prije stignu na cilj poslovanja bez štetnih emisija.

Kako se solarne i druge tehnologije napredne logistike mogu primijeniti u praksi, posavjetujte se sa stručnjacima Skladišne logistike.