Niski, srednji ili visoki? Koji stupanj automatizacije je primjeren vašim logističkim potrebama?

Niski, srednji ili visoki? Koji stupanj automatizacije je primjeren vašim logističkim potrebama?

Kada se odlučite započeti proces automatizacije vašeg skladišta ili distributivnog centra, sigurno ćete se naći pred dilemom koju razinu automatizacije odabrati za svoje skladišne operacije.

Kako bismo vam pomogli da donesete ispravnu odluku, donosimo vam preporuke naše partnerske tvrtke Bastian Solutions iz Toyotine mreže kompanija koja je vodeći globalni integrator Autostore tehnologije.

Uz nekoliko savjeta Marka Haslera, Menadžera poslovnog razvoja pri tvrtki Autostore saznat ćete koji su stupnjevi automatizacije i kada se preporučuju. Krenimo redom.

Kada se neka tvrtka suoči s nužnošću automatizacije svojih logističkih operacija odgovorni u njoj ponekad razmišljaju o automatizaciji kao nekom "generičkom paketu" pa si kažu: hajdemo se odlučiti za niski, srednji ili visoki stupanj automatizacije za naše logističke potrebe. Nakon određenog promišljanja najčešće se odlučuju za srednji stupanj automatizacije misleći de je to ujedno i najsigurniji srednji put.

No, je li takav način razmišljanja dobar ili nas neintencionalno može navesti prema odabiru pogrešnih rješenja? Da bismo bolje razumjeli što znače niska, srednja i visoka razina automatizacije skladišta ili distributivnog centra, pogledajmo pobliže što podrazumijevaju.

Niski stupanj automatizacije

Niska razina automatizacije skladišnih operacija ovisi ponajviše o vašoj radnoj snazi kojom raspolažete u tvrtki. Vašim zaposlenicima u tom slučaju asistiraju različite tehnologije ili tehnološka rješenja za pronalaženje ili preuzimanje proizvoda. Najčešće su to ručni skeneri, glasovno navođene Voice Picking tehnologije, Pick-to-Light sustavi izvršenja narudžbi koji se koriste alfanumeričkim zaslonima (najčešće s barkodovima), a koji pomažu kod ručnog preuzimanja proizvoda. Dodajmo tome i nezaobilazne (pametne) viličare za preuzimanje robe ili paketa na skladištu.

Sve ove tehnologije relativno su jednostavne za implementaciju te su fleksibilne u pogledu promjena u radnim procesima. Koriste ih tvrtke i kompanije koje od bazičnih logističkih operacija prelaze na nešto složenije. Valja još jednom istaknuti da su ove tehnologije ovisne o radnoj snazi u skladištu ili distributivnom centru, a koja još uvijek "ručno" upravlja robom i proizvodima.

Srednja razina automatizacije

Srednji stupanj automatizacije skladišnih operacija podrazumijeva uvođenje različitih tehnologija kao što su pokretne trake, moduli za preuzimanje proizvoda, autonomna vozila i pokretni roboti te brojna druga tehnološka rješenja. Ova opcija zahtijeva najvišu uporabu vaših kapaciteta jer srednja razina automatizacije nije u potpunosti ovisna o učinkovitosti radne snage, a niti same automatizacije, nego je zbroj obje komponente. Rješenja na ovom stupnju ovise o njihovoj koordinaciji unutar skladišnih operacija te ovise jedna o drugoj da bi funkcionirale učinkovito.

Ovisno o stupnju i složenosti, srednja razina automatizacije može se implementirati relativno brzo (za manje od 6 mjeseci), ali se može rastegnuti i dulje od godine dana. Sve ovisi o složenosti skladišnih operacija i potreba pojedine tvrtke. Sustavi koji se instaliraju većinom su fiksni te za tvrtku mogu predstavljati izazov kada se opsegom žele prilagoditi novim zahtjevima posla ili se zahtijevaju promjene tijekom vremena. I dok automatizacija zasigurno ispunjava sve zadane zadatke, izvršavanje naloga još uvijek je ovisno o ljudskoj radnoj snazi.

Visoki stupanj automatizacije

Opcija visokog stupnja automatizacije skladišta minimalizira ulogu radne snage, a ovisna je o naprednim tehnologijama kao što su robotika, AS/RS sustavi automatskog pronalaženja, sortiranja i preuzimanja robe i proizvoda te druge integrirane tehnologije koje daju odlične rezultate u pogledu vremena neprekidnog rada (tzv. uptime). Provođenje visoke automatizacije po modelu "ključ u ruke" zahtijeva i do godinu dana za implementaciju da bi se krenulo s radom. Uz to, potrebni su dodatni napori oko (re)dizajna i inženjerskih rješenja u skladištima, no kada se jednom pokrene sve teče glatko i uz minimalno korištenje resursa tvrtke.

Visoko automatizirana rješenja relativno su trajna, no u isto vrijeme fleksibilna te se brzo adaptiraju na promjene u skali logističkih operacija. Tehnološka rješenja koja podupiru visoku razinu automatizacije podrazumijevaju uporabu robota koji preuzimaju gotovo sve radne zadatke od zaposlenika tvrtke. I dok je ljudska radna snaga još uvijek potrebna na znatno nižoj skali, zamorni i repetitivni zadaci su posve minimalizirani te omogućavaju operaterima da se posvete kompleksnijim radnim zadacima unutar skladišta, micro-fulfillment ili distributivnih centara.

Koja je od ovih opcija najmanje riskantna?

Od svih navedenih opcija, srednja razina automatizacije doima se na prvi pogled kao najmanje riskantna. Klijent ne investira niti previše niti premalo sredstava u automatizaciju. Odgovorni u tvrtkama razmišljaju po prilici ovako: riječ je o sigurnom srednjem putu koji će s vremenom donijeti veću učinkovitost skladišnih operacija, bolji protok robe te veću iskoristivost radne snage.

No, ono što klijent često ne uviđa je kompleksnost rješenja srednje razine automatizacije koje je u isto vrijeme ovisno i o ljudskim i o automatiziranim elementima sustava da bi sve funkcioniralo kako treba. Ako jedna od ovih komponenti zakaže ili ne isporuči očekivane rezultate, cijela logistička operacija zaostaje.

Još jedan nepredviđeni element je visoka razina preventivnog održavanja koja prati ove sustave s više od jedne točke mogućeg zakazivanja. Ovakva "polupečena" rješenja mogu tvrtku dovesti u poziciju stalnog redizajna operacija i ulaganja napora u dodatna poboljšanja kako bi se stvari dovele na pravi kurs.

Umjesto generičkih "paketa" automatizacije razmišljajte o svojim stvarnim potrebama

Novi trendovi u logistici danas sve više diktiraju sami potrošači. Odatle uspon e-commerce poslovanja te nicanje micro-fulfillment centara i distributivnih centara koji nastoje zadovoljiti sve složenije zahtjeve online narudžbi današnjih kupaca. Robotika i automatizirani AS/RS sustavi odigrat će u tome ključnu ulogu.

Logistički trendovi pokazuju da će se tražiti sve manje angažmana od strane ljudske radne snage kako bi automatizirani logistički sustavi mogli iznijeti sve zahtjevnije radne zadatke te optimizirati troškove u lancu distribucije robe i proizvoda.

Iako su visoko automatizirani sustavi budućnost logističkih operacija, svaka bi tvrtka trebala postaviti konkretna pitanja o tome koje su njihove logističke potrebe. Jedino se uz takav pristup može napraviti adekvatna analiza i skrojiti optimalno rješenje.

U procesu automatizacije najvažnije je odabrati iskusnog "System Integratora" ili konzultanta koji, kako ističe Mark Hasler, ima "agnostički" pristup. To će reći da vam svojom ekspertizom može pomoći kod odabira najprimjerenije tehnologije ili rješenja adekvatnih za vaše jedinstvene logističke potrebe, bez da se oslanjate na gotove (niske, srednje ili visoke) "pakete" automatizacije.

U svakom slučaju obratite se našim stručnjacima za naprednu logistiku koji će provesti detaljnu analizu vaših logističkih operacija te vam ponuditi optimalno rješenje za automatizaciju vašeg skladišta.

Za svaku preporuku su rješenja koja nudi Bastian Solutions kao partner iz Toyotine mreže s naprednim Autostore tehnološkim sustavima koje odlikuje najviša razina pouzdanosti i učinkovitosti.

Više informacija o naprednim Autostore sustavima automatizacije možete pročitati na ovom linku.