Izvrsnost u dizajnu i izvedbi: Toyota osvojila 3 prestižne iF AWARD nagrade za inovativne tehnologije

Izvrsnost u dizajnu i izvedbi: Toyota osvojila 3 prestižne iF AWARD nagrade za inovativne tehnologije

Toyotin visokopodizni viličar BT Reflex E-serije osvojio je prestižno zlato na međunarodnom iF AWARD dizajnerskom natjecanju. A vrijedna priznanja za dizajn osvojili su i Toyotin električni viličar Traigo 80 te Toyota Ultralifter konceptno visokopodizno paletno vozilo.

iF DESIGN AWARD je međunarodno priznati standard izvrsnosti u području dizajna. Nagrada je to utemeljena 1953. godine pod tadašnjim nazivom Die Gute Industrieform e.V. i od tada je postala globalni simbol vrhunskog dizajna te se smatra jednom od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svijetu.

iF DESIGN AWARD dodjeljuje priznanja u području potrošačkih i industrijskih proizvoda i usluga u preko 80 različitih kategorija, a za prestižne nagrade natječu se i mnogi poznati veliki brandovi kao što su Samsung, Ferrari, Bosch te mnogi drugi.

Proizvode vrhunskih brandova procjenjuje 132 člana stručnog žirija iz 20 zemalja, a samo u 2022. godini pod njihovim stručnim okom našlo se gotovo 11.000 proizvoda i usluga. Nakon prve procjene, uži žiri u finalnom ocjenjivanju detaljno vrednuje proizvode prema 5 različitih vrijednosnih kriterija: ideji, formi, funkciji, originalnosti te utjecaju proizvoda na buduće tržišne ili dizajnerske trendove.

Veliko postignuće kompanije Toyota Material Handling Europe

Kompanija Toyota Material Handling Europe ove je godine postigla izvanredne rezultate uključujući i zlatnu nagradu za visokopodizni viličar BT Reflex E-serije.

Ernesto Dominguez, Predsjednik i izvršni direktor Toyota Material Handling Europe, prilikom osvajanja nagrade izjavio je sljedeće: "Osjećam se ponosno zbog ovog priznanja koje smo dobili od prestižne iF DESIGN organizacije. Kontinuirano unapređivanje naših proizvoda, timski rad te posvećenost temeljnim Toyota vrijednostima omogućili su ostvarenje ovog priznanja. Iz dana u dan naš multidisciplinarni tim stručnjaka fokusiran je na isporuku kvalitetnih, inovativnih rješenja koja kupcima donose najbolje proizvode."

Pozitivnim reakcijama pridružio se i Magnus Oliveira Andersson, čelni čovjek dizajna u kompaniji Toyota Material Handling Europe riječima: "Nevjerojatno sam uzbuđen zbog ovogodišnjeg priznanja. Štoviše, napominjem da je naš istraživačko-dizajnerski centar ušao u 50 najbolje ocijenjenih europskih odjela od strane iF DESIGN organizacije u razdoblju od 2018. do 2022. godine kao i u području najboljih komercijalnih vozila što je jedinstvena situacija u našoj industriji."

Toyota Material Handling Europe osvojila je čak 25 nagrada za dizajn u proteklih 10 godina na iF AWARD natjecanjima.

Takva razina međunarodnog priznanja potvrđuje da se isplatio Toyotin pristup dizajnu temeljen na pet važnih principa:

  • sigurnosti, trajnosti, produktivnosti, upravljivosti i ergonomiji.

Visokopodizni regalni viličar BT Reflex E-serije - DESIGN AWARD 2022 Gold

Toyotina predana posvećenost izvrsnosti u dizajnu, kvaliteti i izvedbi okrunjena je ovih dana dizajnerskim iF AWARD zlatom za visokopodizni viličar BT Reflex E-serije. Riječ je o jedinom viličaru na svijetu s jedinstvenom nagnutom kabinom. Dizajniran je kako bi smanjio rizik naprezanja vrata i ramena vozača prilikom repetitivnih skladišnih operacija. A njegove vrhunske značajke i performanse omogućavaju rad na visokoj razini te brže i preciznije pozicioniranje vilice.

Izvor: Toyota - MediaBank

Međunarodni stručni žiri ovako je prokomentirao svoj izbor: "Nije jednostavan zadatak dizajnirati savršen stroj. No, Toyota je E-serijom BT Reflex viličara upravo to postigla. Ovaj viličar utjelovljuje vrhunski dizajn u svakom pogledu istodobno podižući ljestvicu kvalitete u području sigurnosti, ergonomije i učinkovitosti. Ovaj viličar okrenut vozaču u potpunosti zaslužuje status zlatnog pobjednika."

BT Reflex lansiran je na tržište u svibnju 2021., a početkom ove godine osvojio je i dizajnersku nagradu German Design Award.

Više informacija o regalnim Toyota BT Reflex viličarima potražite na ovom linku.

Električni viličar Toyota Traigo 80 - DESIGN AWARD 2022

Drugi Toyotin laureat ovogodišnjih iF AWARD nagrada je električni viličar Traigo 80. Njegova inovativna plutajuća kabina pruža punu udobnost vozaču dok ga u isto vrijeme štiti od vanjske buke i vibracija. Toyota Traigo 80 pruža vrhunsku razinu udobnosti, izvrsnu vidljivost sa svih strana, brz pristup bateriji te je u potpunosti okrenut potrebama vozača. Njegov ekran na dodir omogućava jednostavnu interakciju između viličara i vozača. A sjajan ergonomski i robustan dizajn olakšava logističke operacije unutar i izvan skladišta te omogućava jednostavno prebacivanje s klasičnog pogona na električni zaslugom ekonomičnih litij-ionskih baterija.

Izvor: Toyota - MediaBank

Koje mogućnosti pružaju Toyota Traigo 80 električni viličari pročitajte na ovom linku.

Toyota Ultralifter - visokopodizno paletno vozilo budućnosti

Ovogodišnje iF DESIGN nagrade za Toyota Material Handling Europe zaokružuje futuristički proizvod koji predstavlja prethodnicu u logističkim tehnologijama budućnosti. Inspirirano principima tzv. "lean logistike", konceptno visokopodizno vozilo Toyota Ultralifter osvojilo je žiri iF AWARD organizacije koja mu je dodijelila titulu za najbolji dizajn u svojoj kategoriji. Toyota Ultralifter je pametno autonomno vozilo koje se može "istrenirati" tako da operira samostalno unutar skladišta. Ovaj napredni tehnološki koncept omogućava prepoznavanje ljudi i objekata unutar skladišta te može samostalno donositi odluke ili izvršavati prioritizaciju zadataka. Toyota Ultralifter je zamišljen tako da operira kao sastavni dio tima zahvaljujući ugrađenim "onboard artificial intelligence" sustavima i mogućnostima suradnje putem "cloud collaboration" protokola. Sve to omogućava brže i preciznije izvršavanje automatiziranih skladišnih operacija kako bi se postigao optimalan protok predmeta i proizvoda kroz skladišta ili distributivne centre.

Dodatno priznanje za Toyota Industries Corporation

Osim triju navedenih nagrada koje je osvojila Toyota Material Handling Europe, iF AWARD nagradu za dizajn dobila je i Toyota Industries Corporation za svoje autonomno električno vučno vozilo. 

Vozilo je namijenjeno vuči kontejnerskih kolica koja prevoze teret ili prtljagu na aerodromima. Njegove vrhunske performanse i potpuno autonomno djelovanje donose novu razinu učinkovitosti u usporedbi s vučnim vozilima koje pokreće klasično gorivo. Osim što poboljšava logističke operacije na aerodromima, pridonosi ostvarenju vizije transporta bez štetnih emisija.

Novoosvojene prestižne nagrade za dizajn svakako su snažan poticaj za Toyotu da i u budućnosti nastaviti s osmišljavanjem novih tehnoloških rješenja koja će unaprijediti tijek logistike te ponosno uvesti brand u budućnost skladišnih operacija.

Više detalja o Toyotinim ovogodišnjim iF AWARD nagradama saznajte na ovom linku.