Koji su viličari najprikladniji za slaganje robe u blokove?

Koji su viličari najprikladniji za slaganje robe u blokove?

Viličari koji bi vam prvi trebali pasti na um kada razmišljate o slaganju robe u blokove zasigurno su Toyotini električni paletni viličari. Oni posjeduju značajke kao stvorene za slaganje robe u blokove, odlična su investicija za uloženi novac, štede energiju te posjeduju vrhunske sustave sigurnosti.

Slaganje robe u blokove podrazumijeva u skladišnoj logistici slaganje tereta jednog na drugi, od poda naviše, bez upotrebe regalnih sustava. Takvo slaganje robe, uz korištenje odgovarajućeg viličara, može biti učinkovit način pohrane paletiziranih kutija, robe ili tereta.

Sigurno vas zanima koji su viličari najprikladniji za ovu vrstu skladišnih operacija? Potražimo odgovor.

Kada se primjenjuje slaganje robe u blokove?

Kada rukujete stabilnim homogenim teretom koji se rjeđe premješta, slaganje robe u blokove je dobra opcija. Tvrtkama koje imaju ograničen proračun za investicije, ali im skladište ili opskrbni centar imaju dovoljno skladišnog prostora, ovaj način skladištenja robe učinit će se vrlo zanimljivim. Važno je pritom obratiti pažnju na čvrstoću, stabilnost i težinu tereta te stanje paleta na skladištu.

Električni paletni viličari su najprihvatljiviji izbor

Viličari koji bi vam prvi trebali pasti na pamet kada razmišljate o slaganju robe u blokove zasigurno su Toyotini električni paletni viličari. Oni posjeduju značajke kao stvorene za slaganje robe u blokove, a to su:

  • Prikladna širina viličara. Budući da je širina električnog paletnog viličara većinom manja od kraće strane paleta, ovaj viličar omogućava dobro rukovanje teretom koji se slaže u blokove s te strane.
  • Brzina izvođenja operacija. Električni paletni viličari s platformom ili podestom za stajanje operatera podržavaju brz transport i rukovanje teretom, primjerice, od pokretne trake do robnog bloka na skladištu.
  • Visina podizanja tereta od 6 metara obično je dovoljna da pokrije većinu zahtjeva kod skladištenja robe u blokove, a tu vam visinu omogućavaju električni paletni viličari.
  • Ako je blok složene robe prilično visok, preporučuje se korištenje visokopodiznih električnih paletnih viličara poput Toyotinih modela BT Reflex serije sa zaštitom iznad glave i/ili fiksnim bočnim zaštitama za siguran rad.


Automatski vođena vozila (AGV) za veću preciznost slaganja tereta

Jedan od nedostataka skladištenja robe u blokove jest rizik od oštećenja robe ili opasnost od pada tereta na operatera budući da se teret slaže zgusnuto jedan na drugi i jedan pored drugoga. Da biste izbjegli navedene opasnosti kod ovog tipa skladištenja, preporučujemo upotrebu automatiziranih viličara ili automatski vođenih vozila (AGV-ova) koji precizno podižu i postavljaju teret, a vaše operatere oslobađaju za zadatke koji vam mogu donijeti veću dodatnu vrijednost.

Visokopodizni električni viličari za više zahtjeve vaših logističkih operacija

No što kada robu trebate složiti u blokove na višu poziciju u skladištu? Ovdje vam od pomoći mogu biti viličari Toyotine BT Reflex N-serije koji s lakoćom podižu teret na više pozicije u skladištu, a čija je širina šasije od samo 1.120 mm pogodna za pohranu paleta širine 1.200 mm. U slučaju da su paketi ili kutije koje slažete nešto veće težine, dobra su opcija električni viličari s kontratežom.

Sve u svemu, isplati se razmisliti o slaganju robe u blokove kao učinkovitoj metodi za unapređenje vaših skladišnih operacija. Ako još uvijek imate dvojbi o tome koji bi se viličari najbolje uklopili u vaše logističke potrebe, kontaktirajte naše logističke stručnjake koji će vam priteći u pomoć savjetom i podrškom.

Dodatne informacije o temi pročitajte na ovom linku.