Koliko je manevarskog prostora potrebno viličaru za uspješno obavljanje radnih operacija?

Koliko je manevarskog prostora potrebno viličaru za uspješno obavljanje radnih operacija?

Prilikom nabavke novog viličara za postojeće skladišne operacije, važno je obratiti pažnju na niz kriterija od kojih je jedan od najvažnijih širina radnog hodnika. Riječ je o manevarskom prostoru kojeg treba pojedinom viličaru kako bi se sigurno okrenuo unutar skladišta prilikom prijevoza tereta.

Širina radnog hodnika (ili skraćeno Ast) je minimalna širina prolaza potrebnog viličaru da se zajedno s teretom sigurno okrene za 90 stupnjeva.

Širinu radnog hodnika određuju sljedeći parametri:

  • Radijus ili polumjer okretanja (Wa): tj. minimalni radijus kojeg viličar treba da bi se okrenuo oko svoje osi.
  • Dimenzije tereta: širina (b12) i dužina (I6) tereta određuju dimenzije prostora potrebne da bi viličar dostavio robu.
  • Udaljenost tereta (x): horizontalna distanca od centralnog dijela prednjih vilica do vrhova vilica.
  • Sigurnosna zona (a): pojas od 200 mm za sigurniju navigaciju u skladišnim prolazima.
  • Unutarnji promjer okretanja (b13): udaljenost od centralne linije viličara do točke okretanja.

Primjeri izračuna za neke vrste viličara

Formula po kojoj možete izračunati širinu radnog hodnika za ručne paletne viličare te električne niskopodizne viličare iznosi:


A formula za izračun radnog hodnika za električne čeone viličare s tri kotača te visokopodizne viličare jest:


Kod električnih čeonih viličara s četiri kotača situacija je nešto složenija kao i kod viličara namijenjenih za uska područja u skladištu. Za točan izračun njihove širine radnog hodnika obratite se Toyotinim stručnjacima koji će vam rado priteći u pomoć.

Ako, primjerice, tražite viličar specijaliziran za uske prolaze u skladištu ili opskrbnom centru naša je preporuka Toyota viličar BT Vector 1.25t čija širina radnog hodnika iznosi 1660 mm. Ovaj viličar dostupan je s dizajnom glave vilice koja se može zakretati, te tako zahtijeva manju širinu prolaza i omogućuje jednostavnije rukovanje bočnim paletama pri velikim brzinama.

Kako izabrati pravi viličar za određenu širinu prolaza u vašem skladištu?

Proširujete svoje skladišne operacije te ste odlučili nabaviti ili unajmiti novi viličar? Odlično, u tu svrhu donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaš budući viličar bez problema uklopite u gabarite vašeg skladišnog prostora:

  • Izmjerite razmak između regalnih prolaza kako biste bili sigurni da se viličar može okrenuti između njih. Obratite pozornost na zaštitu za regale, paletne prevjese i prolaze za osoblje.
  • Širina radnog hodnika za viličare sa standardnim dimenzijama utovara mogu se pronaći u specifikacijama proizvoda, a za viličare s nestandardnim dimenzijama utovara širinu hodnika trebat ćete sami izračunati ili se obratiti našim stručnjacima.
  • Ako u vašim skladišnim operacijama koristite različite vrste viličara, obratite pozornost na to koje zahtjeve za širinom radnog hodnika ima svaki od njih. Primjerice, viličari s četiri kotača trebaju više prostora za okretanje od modela s tri kotača.
  • Kada se odlučujete za viličare drugog branda, dvaput provjerite izmjere budući da između viličara različitih proizvođača postoje razlike u radijusu okretanja.
  • Saznajte i kako dimenzije radnih hodnika te pravilan izbor viličara mogu maksimalizirati vaš skladišni prostor i unaprijediti skladišne operacije.

Što je uži prostor u vašem skladištu, trebat ćete specifičniji viličar

Širina radnog hodnika i izbor viličara uvelike ovise jedno o drugome. Općenito se može reći da što je veći skladišni prostor, veća je i fleksibilnost upotrebe različitih vrsta viličara. S druge strane, što je uži prostor, smanjuje se i raspon viličara koje ćete moći koristiti.

Vaše skladišne kapacitete možete povećati uz regalne sustave i viličare pravih dimenzija

Korištenje viličara pravih dimenzija može imati pozitivan utjecaj na kapacitet skladištenja robe u vašem skladištu. Ako su prolazi u vašem skladištu uži, postavite više regalnih sustava za slaganje tereta u visinu kako biste povećali skladišne kapacitete.

Priroda vaših logističkih operacija uvjetovat će izbor viličara

Ako je skladišni prostor ključna značajka vaših skladišnih operacija, a postoji i potreba za skladištenjem tereta na više pozicije, najbolji izbor su visokopodizni Toyota viličari s tri kotača ili Toyota viličari specijalizirani za uske skladišne prostore.

No odabir pravog viličara ne ovisi samo o vašim potrebama za skladišnim prostorom, nego i vašim logističkim operacijama te mogućnostima i potrebama vaših operatera.

Cjelokupnu ponudu Toyota viličara možete potražiti na ovom linku.