Poboljšajte proces komisioniranja u vašem skladištu uz izbor pravog viličara

Poboljšajte proces komisioniranja u vašem skladištu uz izbor pravog viličara

Komisioniranje, odnosno priprema i otprema narudžbi u skladištu ili opskrbnom centru, čini 45% do 75% ukupnog troška svih aktivnosti, ponekad čak i više. Zato je važno učiniti komisioniranje što optimalnijim kako biste povećali produktivnost vaših skladišnih operacija.

Za poslovanje svake logističke tvrtke od presudnog je značaja s kojom se učinkovitošću odvijaju svakodnevne skladišne operacije. Jedna od njih je i komisioniranje, odnosno priprema i otpremanje narudžbi u skladištu u odgovarajućem vremenu, a koja zahtijeva uhodanost svih komponenti logističkog procesa.

Budući da je toliko važno, komisioniranje u skladišnim operacijama može se optimizirati i odabirom odgovarajuće opreme kao što su primjerice viličari. U ovom članku dat ćemo vam preporuke za njihov kvalitetan odabir.

Zašto je važno optimizirati operacije komisioniranja u skladištu?

Komisioniranje, odnosno priprema i otprema narudžbi, čini 45% do 75% ukupnog troška svih aktivnosti u skladištu, ponekad čak i više. Zato je važno učiniti komisioniranje što optimalnijim kako biste u ovom području ostvarili:

  • manji utrošak vremena na komisioniranje,
  • manje pogrešaka u radnom procesu,
  • manji broj vožnji operatera zahvaljujući boljem rasporedu zona,
  • bolji promet/rotaciju zaliha,
  • bolju kontrolu troškova i veće uštede.

Viličari za svaku visinu komisioniranja

Prvi korak za postizanje učinkovitog procesa komisioniranja je da uposlite one viličare koji su posebno dizajnirani za komisioniranje, tj. one koji maksimaliziraju učinkovitost svakodnevnog rada i donose višu razinu sigurnosti izvođenja skladišnih operacija.
Ovisno o tome na kojoj se visini nalazi vaša roba na policama, postoje i različite metode komisioniranja za koje je Toyota razvila širok raspon komisionih viličara:

  • Komisioni viličari na nižim razinama: riječ je o vozilima dizajniranim za odlaganje ili preuzimanje robe i tereta u razini tla ili na visini do 2,8 metara. Ovi viličari mogu prevoziti jednu ili više paleta tako da su u stanju izvršiti pojedinačne ili višestruke narudžbe. Toyotini komisioni viličari na nižoj razini dolaze s opcionalnom podiznom platformom kako bi omogućili povremeno komisioniranje na dodatnoj razini na što je moguće ergonomičniji način.
  • Komisioni viličari na srednjim visinama: dizajnirani su za robu koja se preuzima na visini nižoj od 6 metara. Riječ je o vrlo fleksibilnim viličarima s puno opcija. Stoga ih i zovemo fleksibilnim komisionim viličarima od kojih ističemo Toyotine modele BT Optio 1t za uske prostore i BT Optio 1t OME100NW.
  • Viličari za komisioniranje na visini: ovi uređaji za komisioniranje mogu doseći punu visinu regala, pa čak i premašiti 10 metara visine. Međutim, kod njihove upotrebe preporučuje se korištenje sustava za navođenje. Riječ je o seriji BT Optio H viličara koji postavljaju nove standarde kod najviše razine komisioniranja, a imaju kompaktan dizajn i jedinstvene sigurnosne značajke.

Rješenja za dodatnu optimizaciju vašeg komisioniranja

Nakon što ste odabrali odgovarajuće komisione viličare za vaše skladišne operacije, razmotrite i dodatna rješenja koja će vam pomoći da povećate produktivnost izvođenja operacija ili unaprijedite ergonomske značajke za vaše operatere. Navodimo vam dva primjera.

Viličari za komisioniranje narudžbi s daljinskim upravljanjem

Korištenjem viličara s daljinskim upravljanjem vaš dnevni obujam komisioniranja možete povećati i do 20%. Toyota je, primjerice, razvila t-mote sustav daljinskog upravljanja za BT Optio modele koji omogućava operaterima da zaustave viličar daljinskim upravljačem te time oslobode ruke za komisioniranje bez potrebe za ulaskom i izlaskom iz viličara, a da se pritom postigne i ušteda na vremenu izvođenja radnih operacija.


Uz pomoć Toyotinog BT Optio OSE250 komisionog viličara s daljinskim upravljanjem možete eliminirati nepotrebne rute i maksimalizirati broj prikupljenih narudžbi te time ubrzati proces i učinkovitost komisioniranja. Isto tako, viličari povezani sa sustavom daljinskog upravljanja imaju integrirane laserske skenere koji osiguravaju ispravno pozicioniranje viličara i detekciju prepreka, što omogućava zaustavljanje viličara ako se na njegovom putu nađe barijera.

Komisioniranje uz pomoć glasovnog navođenja i svjetla

Od velike pomoći može vam biti i sustav glasovnog navođenja koji automatski informira operatera o lokaciji narudžbe tako da vozač viličara može otići na točnu lokaciju kako bi preuzeo potrebnu robu ili teret. Uz ovaj, razvijen je i sustav navođenja uz pomoć svjetla koji signalizira točnu poziciju gdje treba izvršiti komisioniranje na polici te prikazuje broj jedinica koje treba preuzeti. Obje ove metode mogu značajno poboljšati produktivnost vaših skladišnih operacija.

U ovom članku dali smo vam nekoliko savjeta o tome kako optimizirati proces komisioniranja u vašem skladištu uz pomoć Toyotinih komisionih viličara. Za detaljnije preporuke obratite se našim stručnjacima za logistiku ili potražite vama najprikladniji model među Toyotinim komisionim viličarima.