Tri vrijedna savjeta za bolju iskoristivost skladišnog prostora

Tri vrijedna savjeta za bolju iskoristivost skladišnog prostora

Skladišni prostor danas je najdragocjeniji resurs u logistici. Da biste ga što bolje iskoristili donosimo vam tri vrijedna savjeta primjenom kojih ćete optimizirati vaše skladišne kapacitete i povećati produktivnost vaših skladišnih operacija.

Kako se tvrtke razvijaju i šire u svojem poslovanju, njihovi logistički upravitelji vrlo brzo uviđaju važnost skladišnog prostora kao jednog od najdragocjenijih resursa tvrtke. Ako ste i vi upravitelj skladišta ili opskrbnog centra, možda ste vaše skladišne kapacitete odlučili povećati na tradicionalan način, to jest rastom u širinu, odnosno zakupom novog skladišnog prostora. No budući da je skladišni prostor sve skuplji, a takav pristup zahtijeva i dodatna ulaganja, brojne logističke tvrtke prešle su na ekonomičniji princip širenja skladišnih kapaciteta - rastom prema gore.

Širenje skladišnog prostora u vertikalu omogućuje maksimalno iskorištavanje vaše trenutne skladišne površine uz minimalne dodatne troškove. Pitanje je kako najbolje iskoristiti taj vertikalni skladišni prostor za maksimalnu produktivnost i učinkovitost? Donosimo vam 3 savjeta.

Savjet #1: Skladištite teret na više pozicije u skladištu

Širenje skladišnih kapaciteta u visinu može predstavljati izazov za vašu postojeću logističku opremu. Ovisno o težini i veličini robe koju skladištite, vaši postojeći viličari možda nisu u mogućnosti podizati terete na tako visoke pozicije. No, Toyotini visokopodizni električni viličari mogu vam pomoći u tome budući da će robu s lakoćom podići na najefikasnija mjesta koja ste namijenili za pohranu.

S visokopodiznim Toyota viličarima visokih performansi vaš teret možete smjestiti na pozicije i do 13 metara visine. No, imajte na umu jednu važnu stvar: kada pohranjujete na tako visoka mjesta u skladištu, vidljivost za vozača viličara postaje presudan čimbenik. Baš zato Toyotini visokopodizni viličari opremljeni su prozirnim krovom i opcionalnom kamerom s indikatorom visine dizanja koji će vašim operaterima pomoći da precizno pohrane ili premjeste robu na većim visinama. Još jedna jedinstvena Toyotina značajka je sustav nagnute kabine koji rad na visini čini ergonomičnijim, smanjujući napor za vrat vašeg operatera.

Savjet #2: Dižite više tereta

Oslobodite donje police u vašem skladištu za brži i efikasniji protok tereta tako što ćete uvis podići "sporu robu", dok na donjim policama skladištite artikle koji se češće prevoze. Za to su idealni Toyotini BT Reflex viličari s kapacitetom dizanja do 2,5 tone, a opremljeni su ekranom na dodir koji očitava težinu tereta. Veliki zaslon osjetljiv na dodir u boji jednostavan je za korištenje, a pruža operateru procjenu približne težine opterećenja kako bi operater učinkovitije i sigurnije rukovao teretom.

Savjet #3: Skladištite na bolji način uz regalne sustave i automatizaciju

Jedna od odlika dobro optimiziranog skladišta je i dobro isplaniran sustav polica ili regala prilagođen vrsti robe koja se skladišti. Za to su idealni Toyotini regalni sustavi koji se osim prilagodbe robi koja se skladišti uklapaju i u druge varijable kao što su učestalost rotacije tereta, rute njegova prijevoza te plan/raspored skladišnog prostora. Kada su ovi čimbenici u sinergiji dolazi do učinkovite pohrane tereta te optimalnog protoka robe i materijala kroz skladište.

Uz regalne sustave, Toyota vam nudi cijeli niz naprednih logističkih rješenja uz koja ćete povećati produktivnost vaših skladišnih operacija. To su inovativni sustavi pohrane tereta poput mobilnih polica, ali i Toyotina rješenja za automatizaciju skladišta kao što su automatizirani viličari i druga automatski vođena vozila (AGV-ovi), te Radioshuttle nosači tereta za specijalne regale.

O ovim i drugim Toyotinim logističkim rješenjima pisali smo na našem blogu. Informirajte se o njima ili jednostavno nazovite naše logističke stručnjake za savjet i podršku prilikom odabira one tehnologije koja će unaprijediti vaše skladišne operacije te optimizirati prostor kojeg želite idealnije iskoristiti u vašem skladištu ili opskrbnom centru.