4 savjeta za smanjenje prekida ili zastoja rada viličara u skladišnim operacijama

4 savjeta za smanjenje prekida ili zastoja rada viličara u skladišnim operacijama

Kada se neki viličari stalno kvare ili njihove komponente često otkazuju, problem obično leži u činjenici da ne koristite pravi viličar za pravu namjenu kao ni alat koji bi trebao biti adekvatan za obavljanje određenog posla. Kako biste dijagnosticirali problem koji nastaje u radu vaših viličara, obratite pažnju na način njegova korištenja kako biste otkrili što bi mogao biti uzrok problema.

Vrijeme mirovanja viličara. To je noćna mora svakog upravitelja skladišta ili opskrbnog centra koji u svom voznom parku ima viličare ili upravlja logističkim operacijama. Možda i vi posjedujete vrhunske viličare ili sofisticiranu logističku opremu s brojnim sustavima ili uređajima, no ako oni nisu operativni ili su u zastoju nećete moći obaviti puno posla. A kada posao ne teče glatko ili kako ste zamislili, svjesni ste neugodne činjenice da ćete morati nadoknaditi izgubljeno vrijeme, suočiti se s povećanim troškovima i na koncu nezadovoljnim klijentima.

Iako vrijeme mirovanja (poznatije u logistici kao downtime) ne nastaje uvijek kao posljedica kvara viličara ili logističke opreme, kvarovi svakako mogu omesti vašu sposobnost da premještate proizvode ili sirovine koje omogućuju funkcioniranje vašeg poslovanja. No, uz kvarove i drugi faktori utječu na prekide i zastoje u radu viličara. Nasreću, njihova eliminacija može se provesti na 4 načina: kroz upotrebu pravog alata za pravi posao, pravilnom upotrebom viličara, njegovim pravilnim održavanjem te zamjenom istrošenih dijelova novim i originalnim.

Savjet #1: koristite pravi alat za svoj posao

Kada se neki viličari stalno kvare ili njihove komponente često otkazuju, problem obično leži u činjenici da alati koji se koriste nisu adekvatni za obavljanje tog posla. Kako biste dijagnosticirali problem koji nastaje u radu vaših viličara, obratite pažnju na način njegova korištenja kako biste mogli otkriti što bi mogao biti uzrok problema.

Uzmimo primjer logističara koji koristi viličar za podizanje teških tereta (npr. opeke) te za prenošenje istog preko neravnih površina. Kao rezultat toga, teret tijekom prijevoza poskakuje gore-dolje, čime se stvara značajan pritisak/stres na nekoliko komponenti viličara poput nosača i lanaca za podizanje.

Ovaj problem može se riješiti dodavanjem hidrauličkog ublaživača za viličar. Ublaživač apsorbira udarce upotrebom dušika za aktivno prilagođavanje hidrauličkog tlaka, smanjujući habanje nosača i lanaca i pružajući glađu vožnju za operatera.

Primjer koji smo naveli pokazuje važnost korištenja pravog alata za vaš posao. Bez obzira trebate li naknadnu instalaciju ili vaše operacije traže nabavku potpuno drugačijeg modela viličara za određeni zadatak, važno je imati na umu da jednostavna promjena može uštedjeti novac te smanjiti ili eliminirati nepoželjno vrijeme mirovanja viličara.

Savjet #2: pravilno koristite vaš viličar i opremu

Ako ste za vaše skladišne operacije nabavili pravi viličar i opremu, sljedeći korak je osigurati da ga pravilno koristite. Neprikladno korištenje ili rukovanje viličarem ugrožava sigurnost skladišnih operacija te može dovesti do ubrzanog trošenja opreme i nezgoda. Neke od loših navika prilikom korištenja viličara su sljedeće:

Pogrešno postavljanje tereta - kada se teret podiže koristeći prvu trećinu vilica ili kada teret nije potpuno osiguran na nosaču.

Naglo mijenjanje prijenosa ili hot shifting - praksa u kojoj se mijenja prijenos između rada unaprijed i rada unatrag dok je viličar u pokretu. Ovo može uzrokovati ubrzano trošenje te dovesti do oštećenja  prijenosa i povećanog trošenja guma.

Guranje ili povlačenje tereta - viličari su namijenjeni dizanju i nošenju tereta, a ne guranju ili povlačenju. Ova praksa stavlja različite komponente pod stres, uključujući nosač i naslon za teret.

Preopterećivanje viličara - dizanje tereta koji premašuje maksimalni kapacitet viličara, kako je naznačeno na podatkovnoj ploči, izuzetno je opasno. Ova vrsta rada ne samo da je riskantna sa sigurnosnog stajališta, već može oštetiti hidraulične komponente, vilice i druge dijelove viličara.

Nepropisni ulazak/izlazak - nekorištenje rukohvata prilikom sjedanja u viličar može staviti dodatni pritisak na sjedalo, a nepažljivo unošenje oštrih alata u viličar može dovesti do tjelesnih ozljeda, oštećenja sjedala ili pokrova.

Ovo su samo neki od primjera neprikladne upotrebe viličara. Oni mogu povećati troškove održavanja i popravaka viličara. Pravilna obuka operatera, siguran rad i korištenje najboljih praksi mogu pomoći kod rješavanja problema s neprikladnom upotrebom viličara.

Savjet #3: pravilno održavajte vaše viličare

Baš kao i kod bilo kojeg drugog vozila ili uređaja, ako ne brinete o svojim viličarima, kvarovi i zastoji su  neizbježni. Viličari imaju unaprijed određene intervale kada je potreban njihov pregled i održavanje. Ovisno o određenom modelu, vrsti radnog okruženja i broju radnih sati dnevno, održavanje viličara treba biti redovito i često. Primjerice, ako je u vašem skladištu ili opskrbnom centru puno prljavštine, prašine i vlaknastih materijala, možda ćete morati češće mijenjati filtere i čistiti rashladne elemente viličara. A ako je vaše skladište u punom pogonu tri smjene dnevno, brže ćete doseći broj radnih sati s maksimalnim intervalom, negoli netko čije skladište radi samo jednu smjenu.

Mnogi korisnici imaju problema s pravovremenim izvođenjem rutinskog održavanja, obično zbog nedostatka znanja, sposobnosti, nepropisnog upravljanja viličarem ili manjka nadzora nad njegovim radom. Kao vlasnik viličara trebate razumjeti koje vrste održavanja su potrebne vašem viličaru i u kojim vremenskim razmacima. Te informacije pronaći ćete u servisnom priručniku za viličare ili vam ih može osigurati vaš lokalni Toyota distributer.

Odlično su rješenje servisni paketi održavanja koje nude ovlašteni Toyota distributeri. Na temelju vaše primjene i modela viličara, distributeri vam mogu zakazati termin za izvođenje potrebnog pregleda, održavanja i popravaka. To će vaše viličare održati u optimalnom stanju, smanjiti vrijeme zastoja i mirovanja viličara te vam omogućiti da se usredotočite na obavljanje vaših skladišnih i logističkih operacija.

Savjet #4: koristite samo originalne dijelove kako biste sačuvali kvalitetu vašeg viličara

Ako koristite pravi viličar za vaše skladišne operacije i brinete se o njemu, sigurno se pitate što još možete učiniti kako biste smanjili vrijeme mirovanja viličara. Treba istaknuti da svi viličari nisu isti, kao ni njihovi dijelovi. Zamjenski dijelovi niže kvalitete i loše dizajnirani dijelovi brže se troše od originalnih, visokokvalitetnih dijelova. Manji zračni filteri moraju se češće čistiti i mijenjati. Remenje s manjim promjerom stvara više trenja na hidrauličkim crijevima, što uzrokuje prerano trošenje, a tanke metalne bočne ploče lakše se oštećuju i traže bržu zamjenu. Primjera je napretek.

Kada pojedini dijelovi na vašem viličaru zakažu ili trebaju zamjenu, podjednako je važna kvaliteta dijelova kojima ćete zamijeniti postojeće dijelove te njihova ugradnja. Iako određeni zamjenski dijelovi mogu na prvi pogled biti jeftiniji, vjerojatno će vas njihovo korištenje na kraju koštati više. Uporaba originalnih dijelova osigurava da vaš viličar radi s istim kapacitetom i kvalitetom s kojom je načinjen u tvornici, a usluga certificiranog servisera za ugradnju originalnih dijelova osigurava da se zamjena izvodi prema specifikacijama proizvođača. Uz navedene prednosti kod ovlaštenog servisera možete dobiti i jamstvo.

Ako u vašim skladišnim operacijama koristite Toyota viličare, iskoristite sve pogodnosti Toyota servisa. Servisiranjem vašeg viličara u Toyota servisu dobivate punu servisnu podršku, originalne dijelove za vaš viličar i vrhunsku uslugu certificiranih tehničara. I što je najbolje s Toyota servisnim paketima vaš željeni servis možete prilagoditi vašem poslovanju, bez obzira na veličinu vaših logističkih operacija.

Više informacija o zastojima u radu viličara i kako ih otkloniti pročitajte na ovom linku.

Izvor fotografije: Toyotaforklifts.com