Budućnost napredne logistike iz Toyote: tehnologije bazirane na umjetnoj inteligenciji

Budućnost napredne logistike iz Toyote: tehnologije bazirane na umjetnoj inteligenciji

Toyotini konceptni autonomni viličari i napredna paletna vozila, opremljena "onboard artificial intelligence"sustavima, djelovat će samostalno i timski kako bi osigurali savršeno optimizirane skladišne operacije te neprekidan protok roba

Predvidjeti smjer u kojem će krenuti skladišne operacije budućnosti nije jednostavan zadatak. Uostalom, je li moguće usavršiti visoko automatizirana skladišta i distributivne centre kakvi postoje već danas?

Odgovor na ovo pitanje donosi napredni Toyotin Teamwork koncept temeljen na "onboard artificial intelligence" sustavima umjetne inteligencije, a koji vizualiziraju način na koji umrežena vozila i viličari mogu iskoristiti vrhunske tehnologije budućnosti kako bi se postigao kontinuirani protok proizvoda te besprijekorna optimizacija logističkih operacija. Teamwork koncept uključuje niz inovativnih tehnologija i vozila kao što su primjerice autonomni visokopodizni i srednjepodizni viličari te autonomna paletna vozila.

Koncept automatiziranih viličara nije dakako ništa novo, no primjena Teamwork koncepta temeljenog na "A.I. guides" sustavima korak je dalje u osmišljavanju načina na koji napredna umjetna inteligencija može poboljšati logističku učinkovitost i produktivnost radnih zadataka.

U srcu ovog koncepta nalaze se 4 inovativna sustava iz Toyote:

Autonomno paletno vozilo - za brz, agilan i siguran način horizontalnog transporta
Midlifter - srednjepodizni automatizirani viličar za brz dohvat na nižim skladišnim pozicijama
Ultralifter - autonomni visokopodizni viličar namijenjen brzom podizanju tereta na povišene pozicije u skladišnim prostorima
The Swarm (ili u doslovnom prijevodu roj) - tim vozila za koordiniranu distribuciju tereta u skladištima i distributivnim centrima

Vozila s umjetnom inteligencijom djeluju zajedno i autonomno izvršavaju zadatke

Svako od ovih vozila radi u suradnji s drugim autonomnim vozilima koristeći se naprednim tehnologijama "onboard artificial intelligence" sustava umjetne inteligencije baziranim na Microsoftovim sustavima. Primjerice, Ultralifter i Midlifter prenose ili preuzimaju robu od/do spremnika paleta, dok Paletno vozilo i Swarm sustav koordiniraju horizontalni transport paleta do njihove finalne destinacije. Ova autonomna vozila i njihove napredne tehnologije sposobna su rezonirati, komunicirati i izvoditi logističke zadatke agilno kao i čovjek, no uz još veću koordiniranost i optimizaciju radnog učinka.

Nema više potrebe za tradicionalnim menadžmentom skladišta

Direktna komunikacija između autonomnih strojeva znači da nema potrebe za tradicionalnim sustavom upravljanja skladištem, čime se smanjuju potrebe za upravljačkom radnom snagom te operativni troškovi poslovanja. Simultana koordinacija između različitih vozila znači da pravi viličar sada može izvršiti točno određeni zadatak u pravo vrijeme i sa savršenom preciznošću kada to zatreba! Na taj način dolazi do značajnog reduciranja potencijalnih zastoja i potrošnje energije, dok se u isto vrijeme smanjuju troškovi skladišnih operacija, podiže radna učinkovitost te postiže optimalna iskoristivost skladišnih kapaciteta.

Po sadašnjim Toyotinim previđanjima, koncept bi mogao zaživjeti već 2028. godine, no dokazi o njegovoj učinkovitosti bit će dostupni i znatno prije toga. Ovaj koncept samo je jedan u nizu plodotvornih suradnji Toyota Material Handling i Microsofta te je primjer kako umjetna inteligencija, tj. "onboard artificial intellgence" sustavi mogu značajno utjecati na budućnost logistike i skladišnih operacija.

U nastavku vam donosimo kraći opis dviju Toyotinih tehnologija iz arsenala konceptnih autonomnih vozila.

Ultralifter - visokopodizno autonomno vozilo

Ovo futurističko vozilo član je Toyotina Teamwork koncepta, a glavna mu je zadaća samostalno podizanje i prijevoz tereta na više pozicije u skadištima te suradnja s drugim autonomnim vozilima. Veliki informacijski ekran na vozilu odraz je dobro promišljenog dizajna usmjerenog na preglednu vizualizaciju informacija i "glatku" komunikaciju između članova tima.

Izvor: Toyota - MediaBank (toyota-forklifts.eu)

Umjetna inteligencija, tj. "onboard artificial intelligence" sustav koji nadzire Ultralifter optimizira brzinu vozila i određuje najbolje radne rute bez ljudske intervencije. Vozilo je kompaktnih dimenzija, a sposobno je okretati se oko svoje osi kako bi se još bolje pospješilo rukovanje teretima ili predmetima. Tehnološki napredan dizajn omogućava veću produktivnost i učinkovitost izvršavanja radnih zadataka, a impozantne proračunske mogućnosti umjetne inteligencije brinu i za održivu iskoristivost energije.

Toyotino autonomno paletno vozilo

Autonomno paletno vozilo navođeno je "onboard artificial intelligence" sustavom umjetne inteligencije, a sposobno je analizirati podatke iz svojeg okoliša te neprestano učiti o njemu. Vrlo brzo prepoznaje ljude u skladištu i predmete te samostalno donosi odluke izvršavajući prioritizaciju zadataka.


Izvor: Toyota - MediaBank (toyota-forklifts.eu)

Toyotino paletno vozilo namijenjeno je horizontalnom prijevozu tereta i savršeno će se u radnim zadacima nadopuniti s visokopodiznim autonomnim viličarem Ultralifter.

Skupa s Toyotinim Swarm vozilima za koordiniranu distribuciju tereta, Ultralifter i Paletno vozilo glatko će ispuniti sve operativne zadatke, a svojim će poslodavcima u budućnosti donijeti 5 važnih prednosti: minimum potrošnje energije, maksimum radnog učinka i produktivnosti, operacije bez nepotrebnih zastoja, nultu emisiju štetnih emisija i timski rad bez mukotrpnog menadžeriranja.

Zanima vas kako Toyota zamišlja budućnost skladišnih operacija te koju će ulogu u tome odigrati autonomna vozila? Pogledajte u ovom videu: