Što stručan pregled skladišta može reći o vašim skladišnim operacijama?

Što stručan pregled skladišta može reći o vašim skladišnim operacijama?

Posao logističkog konzultanta sastoji se u tome da pomogne tvrtki da poboljša učinkovitost obavljanja logističkih operacija te na najbolji način iskoristi sve raspoložive kapacitete koje tvrtka ima. Jeste li već dogovorili pregled lokacije za vaše skladište ili opskrbni centar?

Definirajmo na početku što je stručni pregled lokacije ili skladišta. Pregled lokacije označava proceduru u kojoj stručni logistički konzultant posjećuje skladište ili opskrbni centar, odnosno radni prostor logističke tvrtke kako bi pomogao maksimalizirati učinkovitost skladišnih operacija putem optimizacije skladišnog prostora, opreme i drugih čimbenika. Posao logističkog konzultanta sastoji se u tome da pomogne tvrtki da poboljša učinkovitost obavljanja logističkih operacija te na najbolji način iskoristi sve raspoložive kapacitete tvrtke.

No, sigurno se pitate zašto biste trebali razmisliti o poduzimanju takvog pregleda? Koje su koristi od njega?

Stručan pregled skladišta podiže efikasnost logističkih operacija

Kada konzultant za skladište posjeti mjesto pregleda, a koje je unaprijed dogovoreno za određeni datum i vrijeme, ne treba mu puno vremena da identificira prilike koje mogu dodatno unaprijediti već profitabilno poslovanje.

Pretpostavimo, primjerice, da određena tvrtka koristi električne visokopodizne viličare za podizanje, premještanje ili spuštanje tereta i paleta te njihovo ponovno postavljanje na police ili regalne sustave. Iako su ovi visokopodizni viličari uspješni u obavljanju navedenih zadataka, Toyotini komisioni viličari mogu za neke tvrtke biti optimalniji izbor za obavljanje istoga posla.

Brojne tvrtke često već razmišljaju o tome, no njihov odgovor na pitanje zašto to nisu napravile je obično sljedeći: "Uvijek smo to radili na taj način." Te i slične rečenice odjekuju kroz mnoga skladišta i distribucijske centre i često odvraćaju upravitelje skladišnih operacija od važnog zadatka da implementiraju promjene koje su nužne kako bi se zadovoljili promjenjivi zahtjevi današnjeg logističkog okruženja.

Za tvrtke koje prihvaćaju promjene, pregled lokacije obično započinje provođenjem inventara svih viličara te određivanjem kako se ta oprema koristi u logističkom objektu i skladišnim operacijama.

Pregled lokacije može unaprijediti načine pohrane robe na skladištu

Pregled lokacije može pomoći u otkrivanju propusta koje vaša tvrtka čini u vezi s pohranom robe, tereta ili paleta (npr. može detektirati da se u vašem skladištu nalaze veće količine paleta gurnutih u kutove uz pomoć ručnih paletnih viličara). Stručnjak za pregled lokacije može na taj način detektirati sve probleme koje imate s upravljanjem inventarom ili propuste koje ste učinili kod iskorištavanja vertikalnog prostora vašeg skladišta.

Upravitelji skladišta ponekad kažu da nemaju dovoljno skladišnog prostora, no robu su primjerice složili u visinu do 12 metara i to u zgradi sa stropom visine 25 metara. Takva situacija zapravo je prilika da se skladište proširi prema gore, umjesto prema van. Pregled lokacije pomoći će također da odredite koju je opremu najbolje koristiti za ovu vrstu aplikacije: da li su to visokopodizni električni viličari, komisioni viličari ili možda njihova kombinacija.

Svi ovi koraci koji se poduzimaju unutar pregleda lokacije rezultiraju potpunim paketom optimizacije skladišta. Taj paket kreira se tako da pomogne upraviteljima skladišta kod ostvarivanja i premašivanja zacrtanih ciljeva u pogledu usluge koje pružaju korisnicima, te sigurnosti i profitabilnosti skladišnih operacija.

Uključite li logističke stručnjake, odnosno konzultante, u ranu fazu definiranja vaših skladišnih operacija s uspjehom ćete optimizirati iskoristivost skladišnog prostora i opreme na način na koji samostalno možda ne biste bili u mogućnosti postići.

Stoga vas pozivamo da kontaktirate naše stručnjake za skladišnu logistiku koji će vam pomoći kod pregleda lokacije, a sve s ciljem unaprjeđenja vaših skladišnih operacija, njihove efikasnosti i profitabilnosti.