Zašto su električni čeoni viličari dobar izbor za logističke operacije na otvorenom

Zašto su električni čeoni viličari dobar izbor za logističke operacije na otvorenom

Logističke operacije na otvorenom zahtijevaju upotrebu izdržljivih viličara sposobnih za rukovanje u najrazličitijim vremenskim uvjetima. Neravna podloga, neasfaltiran put, hladnoća te izloženost oborinama i drugim vremenskim nepogodama mogu stvoriti probleme logističkim operacijama ako viličari nisu dorasli njima.

Kako u tom pogledu stoje električni čeoni viličari? Oni su poznati po lakoći upravljanja, čistoj tehnologiji, moćnim performansama i tihom radu. No, jesu li dobri i kao alternativa klasičnim viličarima koji se inače koriste u težim vremenskim uvjetima? Odgovor je potvrdan. Potrebno je samo nekoliko stvari uzeti u obzir.

Stabilan pogon znači sigurniju vožnju

Električni čeoni (protutežni) viličari dolaze u varijantama s pogonom na 3 ili 4 kotača kao što su primjerice viličari Toyota serije Traigo. Ovi viličari osiguravaju dobru stabilnost prilikom vožnje čak i na neravnim podlogama kako bi održali visoku produktivnost logističkih operacija i samopouzdanje vozača. Pneumatske gume pružaju ovim viličarima odličnu udobnost vožnje, a posebice pneumatske gume sa zračnim jastukom koje osiguravaju dobar balans između udobnosti i kapaciteta prijevoza tereta. Toyotini električni čeoni viličari su pogodni za vanjsku primjenu iz još jednog važnog razloga. To je Toyota sustav aktivne stabilnosti (SAS) koji je kao standard ugrađen u sve Toyota električne viličare. Ovaj sigurnosni sustav pridonosi većoj stabilnosti viličara - kako na ravnim tako i neravnim podlogama.

Mislite na dobrobit vaših vozača viličara

Vaši operateri viličara često su prisiljeni voziti po kiši, vjetru ili hladnom vremenu? Ovi vremenski uvjeti zasigurno nisu najugodniji za vozače viličara. No budite sigurni da će u Toyotinim električnim čeonim viličarima biti zaštićeni u ugodnoj i zagrijanoj kabini. I što je najvažnije, kabina električnog viličara, jednako je topla i udobna kao kabina viličara koji ima pogon na klasično gorivo.

Kako bi se poboljšala sigurnost u situacijama s lošijom preglednošću, kao npr. u slučaju kiše, svaki Toyota električni čeoni viličar je opremljen brisačima i svjetlima koja pružaju dodatnu ispomoć. Električni viličari su pored toga tihi te proizvode manje vibracija tijekom rada, što boravak u njima čini ugodnijim bez obzira trebaju li vaši operateri obavljati logističke operacije unutar ili izvan skladišta ili opskrbnog centra.

Radite vani, čuvajte ih unutra

Kod normalnih vremenskih uvjeta, viličari mogu obavljati logističke operacije u rasponu od -20 do +40 celzijevih stupnjeva. Međutim, u nekim situacijama viličar je potrebno dodatno opremiti kako bi se osigurala puna produktivnost. Također, ne preporučuje se koristiti viličare u izrazito lošim vremenkim uvjetima pogotovo kada je vidljivost jako narušena te time i sigurnost izvođenja operacija.

Vaše električne čeone (protutežne) viličare čuvajte u suhom unutarnjem prostoru na temperaturi oko 20 celzijevih stupnjeva kako biste im osigurali dugovječnost i povoljne uvjete za optimalno održavanje baterija. Njih i druge električne komponente vašeg viličara mogu oštetiti određeni vremenski uvjeti poput kiše ili snijega, pogotovo kada viličar nije u upotrebi. Temperaturne oscilacije mogu također oslabiti litij-ionske baterije i skratiti njihov životni vijek. Stoga preporučujemo da vaše olovne ili litij-ionske baterije punite u zatvorenom prostoru na temperaturi između 5 i 30 celzijevih stupnjeva.

Zaštita je najvažnija kada vremenski uvjeti postanu teški

Toyotini električni čeoni viličari Traigo serije pružaju izvrsnu izvedbu logističkih operacija pri normalnim vremenskim uvjetima, no kako bi osigurali visoku produktivnost i trajnost tijekom duljeg korištenja ovih vozila na otvorenom savjetuje se dodatna zaštita. Najvažnija je zaštita od vode i prašine (koja nosi stručni engleski naziv Ingress Protection Code).

Zahtjevniji radni okoliši kao što su luke, deponiji za reciklažu ili područja s izrazito niskim temperaturama zahtijevaju dodatnu zaštitu viličara:

  • Za vremenske uvjete s puno oborina potrebna je dodatna zaštita od korozije kako bi sve kritične komponente viličara bile zaštićene te kako bi viličar dulje trajao.
  • U područjima gdje je temperatura često ispod ništice, preporučuju se specijalne "cold store" verzije viličara koje osiguravaju dovoljnu zaštitu od smrzavanja ili hladnog vremena. Takvi modeli imaju opcije kao što su npr. grijani displeji i slično. 

Što istaknuti u zaključku? Toyotini električni čeoni viličari dobro su prilagođeni logističkim operacijama kako u skladištima tako i na otvorenom prostoru. Opremljeni su naprednim SAS sustavom aktivne stabilnosti te su uz to svestrani, moćnih performansi, omogućavaju čist i tih rad. Važno je da ih čuvate u zatvorenom prostoru nakon završene radne smjene gdje će se napuniti energijom za sljedeći radni dan.

Trebate li dodatni savjet kako prilagoditi električne čeone viličare za rad u hladnom okolišu ili onom izloženom vremenskim neprilikama, slobodno se obratite našim stručnjacima.