Kako Toyotina rješenja za uske prolaze mogu povećati vašu produktivnost u skladištu

Kako Toyotina rješenja za uske prolaze mogu povećati vašu produktivnost u skladištu

Sve više tvrtki i kompanija pokušava rekonfigurirati skladišni prostor kako bi se iskoristio potencijal uskih prolaza u skladištima. Tim užim prolazima odlično su prilagođeni posebni modeli Toyota viličara te automatizirana vozila i regalni sustavi.

Bez obzira kojom se industrijskom granom bavite, vjerojatno ste i sami u svojoj poslovnoj praksi otkrili da kupci postaju sve zahtjevniji u pogledu brzine i točnosti isporuke proizvoda i usluga. Ovaj porast interesa možda vas je potaknuo da se zapitate kako bolje upravljati skladišnim kapacitetima? Kako još bolje pohraniti i transportirati robu te može li se skladišni prostor rekonfigurirati kako bi se ostvarila bolja produktivnost? Ponukani ovim pitanjima naši partneri u logističkoj tvrtki Bastian Solutions ponudili su nekoliko korisnih preporuka koje donosimo u ovom članku.

Sužavanje skladišnih prolaza i automatizacija skladišta

Istaknimo na početku da sve više tvrtki i kompanija nastoji rekonfigurirati skladišni prostor kako bi se iskoristio potencijal uskih prolaza u skladištima. Sužavanje prolaza donosi prednosti u pogledu učinkovitosti izvedbe skladišnih operacija te time značajno utječe na produktivnost. A uz rekonfiguraciju skladišnog prostora primjenjuje se i automatizacija logističkih procesa koja omogućava povećanje skladišnih kapaciteta te bolju produktivnost prilikom obavljanja standardiziranih, repetitivnih zadataka.

Toyota ima niz rješenja u tom pogledu kada su u pitanju viličari. To su u prvom redu regalni viličari za uske prolaze (VNA) i automatizirana navođena vozila (AGV). Uzmimo za primjer Toyotine viličare BT Reflex serije RRE160HN i RRE140HN koji su opremljeni uskom šasijom dizajniranom za uže prolaze u skladištu, a odlični su za slaganje blokova ili drive-in regale. Ovi viličari osiguravaju visoke performanse omogućujući brži rad za maksimalnu produktivnost bez ugrožavanja sigurnosti vozača ili sigurnosti opterećenja.


Njima uz bok su električni visokoregalni viličari Toyota BT Vector serije dostupni s dizajnom glave vilice koja se može zakretati. Ovo tehnološko rješenje odlično je za skladišta s manjom širinom prolaza, a omogućuje jednostavnije rukovanje bočnim paletama pri većim brzinama.

Što postižemo sužavanjem prostora u skladištu?

Nije tajna da je cijena dodatnog skladišnog prostora svakim danom sve viša te da potreba za dodatnim prostorom može dovesti do neučinkovitosti u obavljanju logističkih operacija. Jedan od problema je i povećanje vremena potrebnog za prijevoz robe od jedne skladišne točke do druge. Kako to riješiti? Brojne logističke tvrtke odlučile su se za sužavanje prolaza u skladištima, tj. približavanje regala i polica za skladištenje kako bi se dobilo na iskoristivom skladišnom prostoru. Dok je tipična širina skladišnog prolaza obično 320 cm ili viša, skladišta s uskim prolazima imaju širinu između 260 i 320 cm. Ta razlika omogućava maksimalnu iskoristivost skladišnog prostora, bolju iskoristivost skladištenja u visinu te optimizaciju korištenja podnih površina.

Kako napredna logistička rješenja mogu pomoći?

Možda se pitate koji su proizvodi idealni za skladišta s uskim prolazima? Toyota nudi cijeli niz superiornih rješenja prilagođenih takvim skladišnim operacijama. Kada birate pravo rješenje za uske prolaze najvažnije je da se fokusirate na uspješnost vaših operacija. Otkrit ćete da automatizacija može ne samo optimizirati protoke robe kroz vaše skladište, nego ubrzati njihov transport i dovesti do veće efikasnosti izvedbe logističkih operacija.

  • Automatizirana vozila s prirodnom navigacijom - ovi sustavi prirodno mapiraju prostor u skladištu kako ne bi bilo potrebe za žičanim ili pružnim navođenjem vozila.
  • Automatizirana navođena vozila (AGV) - slijede točno određenu rutu koja je uz pomoć trake označena na podu skladišta ili opskrbnog centra.
  • Laserski navođena AGV vozila - identificiraju položaj vozila u skladištu preko laserske tehnologije što omogućava fleksibilniju integraciju u skladišne procese.

Skladištite i prevozite robu na učinkovitiji način

Za uspješno obavljanje skladišnih operacija nisu samo važni odabir odgovarajuće tehnologije prijevoza robe ili automatizacija, nego i superioran sustav pohrane robe i proizvoda. A tvrtke Toyota i Bastian Solutions nude u tom smislu cijeli niz regalnih sustava koji će povećati vaše skladišne kapacitete te potaknuti produktivniju izvedbu skladišnih operacija.

Implementacija svih logističkih tehnologija u jedan uspješan sklop može se doimati kao zahtjevan zadatak, no vama su uvijek na raspolaganju Toyotini stručnjaci za koristan savjet kako biste još više optimizirali vaše skladišne operacije.

Obratite nam se s povjerenjem i podignite svoje skladišne operacije na višu razinu uspješnosti.