Predoperativne provjere rada viličara: recept za produktivnije skladišne operacije

Predoperativne provjere rada viličara: recept za produktivnije skladišne operacije

Predoperativna provjera rada viličara vrlo je važna procedura jer proaktivno sprječava uporabu oštećenih ili neispravnih viličara. Na taj način smanjuje se mogućnost dodatnog pogoršanja oštećenja uređaja, smanjuju se troškovi njegova trošenja te ograničava vrijeme zastoja nastalog zbog kvara.

Novi radni dan, novi radni zadaci. No prije nego što pokrenete vaše viličare i krenete s obavljanjem vaših skladišnih operacija, svakako obavite predoperativnu provjeru njihova rada.

U tu svrhu izvrsno će poslužiti Toyotin napredni I_Site sustav koji omogućava provjeru različitih stavki: od općeg stanja viličara, njegove čistoće i razine fluida do otkrivanja potencijalnih mjesta curenja, pukotina ili bilo kojih drugih vidljivih nedostataka.

Predoperativna provjera rada viličara vrlo je važna procedura jer proaktivno sprječava uporabu oštećenih ili neispravnih viličara. Na taj način smanjuje se mogućnost dodatnog pogoršanja oštećenja uređaja, smanjuju se troškovi njegova trošenja te ograničava vrijeme zastoja nastalog zbog kvara. Pravilnim pregledom i procjenom stanja viličara prije njegove upotrebe pomažete u očuvanju opreme od potencijalne štete te poboljšavate sigurnost operatera na radnom mjestu.

Nema mjesta za nepažnju ili zanemarivanje bilo kojeg aspekta stanja viličara

Viličari su ključni alat u svakodnevnim aktivnostima većine logističkih operacija. Njihova česta upotreba ne ostavlja mjesta za nepažnju ili zanemarivanje bilo kojeg aspekta njihova rada ili stanja.

Predoperativna provjera stanja viličara podrazumijeva provjeru koju operater treba obaviti prije pokretanja uređaja. U tu svrhu služe sigurnosna pitanja (koja sami predprogramirate unutar I_Site sustava), a pojavljuju se na zaslonu sučelja. Na njih operater treba odgovoriti provjeravajući svaku naznačenu stavku.

Pitanja se mogu postaviti tako da se pojavljuju nasumičnim redoslijedom kako bi se izbjegla situacija da operateri nauče redoslijed napamet. Može se postaviti minimalni i maksimalni vremenski okvir za završetak upitnika, a pitanja se mogu odrediti kao kritična ili nekritična.

Slijede primjeri kako biste mogli isprogramirati vaša pitanja za predoperativnu provjeru.

Primjeri kritičnih pitanja:

  • Jesu li kočnice ispravne?
  • Radi li upravljač ispravno?
  • Jesu li vilice u dobrom stanju?

Primjeri nekritičnih pitanja:

  • Ima li ogrebotina na viličaru?
  • Izgleda li komandna ploča u redu?
  • Je li viličar čist, bez ostavljenih čaša ili otpadaka?


Ako se otkrije kritičan problem, viličar će biti zaključan za vožnju. Upravitelj skladišta bit će odmah obaviješten o kritičnim problemima. S druge strane, ako se otkrije nešto što nije kritično, operater će moći upravljati viličarem, ali upozorenje će se i dalje pojavljivati unutar sučelja I_Site sustava.

Kako očitati podatke u I_Site sustavu da biste poduzeli ispravne mjere

Da biste odredili koji su viličari u lošijem stanju, identificirat ćete odgovore na kritična pitanja o stanju viličara. Upozorenja koja ukazuju na nekritične probleme mogu se riješiti u kasnijoj fazi, a pozitivno označena pitanja znače da je uređaj u dobrom stanju.

U sučelju I_Site sustava, tj. njegovom Exploreru možete kreirati različite popise pitanja za različite viličare ili grupe uređaja te izvući izvještaje o izvršenim predoperativnim provjerama, uključujući neuspjele provjere (zbog nezadovoljavajućeg odgovora na kritično pitanje), upozorenja (zbog nezadovoljavajućeg odgovora na nekritično pitanje) ili pozitivna pitanja (u slučaju zadovoljavajućih odgovora).

Vaše izvještaje možete kreirati i na temelju sljedećih kriterija:

  • prema operaterima ili grupama operatera,
  • na osnovu predoperativnih provjera s "prekratkim trajanjem sesije" ili "istekom vremena" te
    prema odabranom vremenskom razdoblju.

U mnogim zemljama predoperativna provjera je obavezna, tj. regulirana je zakonski. Neki zahtijevaju da se to dokumentira na papiru, dok sve više zemalja prihvaća digitalni format. U digitaliziranom svijetu administracije bez papirologije, I_Site sustav je siguran, jednostavan za korištenje i učinkovit alat koji zamjenjuje mukotrpnu papirologiju koja se može izgubiti ili biti oštećena u procesu arhiviranja.

Svrha predoperativnih provjera: svakodnevno preventivno održavanje

Svrha predoperativne provjere je spriječiti incidente povezane s postojećim kvarovima na viličarima, a rezultat toga bit će povećana sigurnost, ali i manji troškovi održavanja koji neće nastati zbog korištenja neispravnih viličara. Za predoperativnu provjeru potrebno je samo nekoliko minuta dnevno, što je dovoljno da svoje radno okruženje učinite sigurnijim uz veću dostupnost viličara u skladišnim operacijama.

Predoperativne provjere viličara osiguravaju da se uređaji s visokim troškovima oštećenja redovito provjeravaju, a postavljanjem specifičnih pitanja možete osigurati da operateri pažljivo brinu o svojoj opremi na najbolji mogući način kako bi se izbjeglo trošenje dijelova koje može dovesti do kvara uređaja. Zbog svega navedenog, predoperativna provjera putem I_Site sustava može rezultirati produljenjem vijeka trajanja vašeg viličara.

Predoperativne provjere viličara osiguravaju da se operateri mogu pouzdati u svoje viličare i osloniti se na svoje kolege kako bi bili jednako pažljivi kada je u pitanju održavanje uređaja u dobrom stanju. Dobro obavljena predoperativna provjera igra ulogu preventivnog održavanja, što rezultira pravilnijim servisiranjem uređaja, većom pouzdanosti flote i sigurnosti vaših skladišnih operacija.