Trajnost vašeg viličara: Koja je razlika između upotrebnog i ekonomskog vijeka viličara?

Trajnost vašeg viličara: Koja je razlika između upotrebnog i ekonomskog vijeka viličara?

Toyota viličari spadaju među najkvalitetnija i najpouzdanija logistička vozila, no kao što je slučaj kod svih uređaja za prijevoz tereta i robe i njima jednom dođe kraj. Pred svakim upraviteljem skladišta ili logističkog centra nameće se stoga pitanje: kada je vrijeme za zamjenu postojećeg viličara novim?

Ako i vi upravljate logističkim operacijama u vašem skladištu ili opskrbnom centru, na vama je odgovornost odluke o zamjeni strojeva za vaše logističke operacije. Kod nekih viličara odluka je lakša, a kod nekih teža. Primjerice, ako vaš viličar prečesto otkazuje ili se javljaju ozbiljniji problemi tijekom izvođenja skladišnih operacija, možda ćete se zapitati: "Isplati li se vrijeme i novac ulagati u ovu staru mašinu?" To je znak da ste počeli razmatrati stopu amortizacije vašeg viličara i njegov ekonomski vijek trajanja. Pogledajmo što je o tome dobro znati.

Razlika između upotrebnog i ekonomskog vijeka viličara

Svaki viličar ima dva života: svoj upotrebni i svoj ekonomski vijek. Upotrebni vijek viličara je prilično jednostavna varijabla. Primjerice, ako vaš viličar više ne možete popraviti ili ga ne možete koristiti na produktivan način tada je dosegnuo kraj svojeg uporabnog vijeka. S druge strane, ekonomski vijek viličara je složeniji pojam i zahtijeva više planiranja logističkih operacija kao i same upotrebe viličara. Ovaj grafikom pomoći će vam da lakše sagledate je li ekonomski vijek vašeg viličara došao kraju, a kratko pojašnjenje vam nudimo u nastavku teksta.

Izvor ilustracije: Toyotaforklift.com

U najkraćem, ekonomski vijek viličara je vremenski period u kojem s financijskog stajališta imate više smisla održavati postojeći viličar, nego ga zamijeniti novim. No, kada troškovi održavanja ili popravaka postanu veći od troškova nabavke novog viličara, znate da je vaš viličar dosegnuo kraj svojeg ekonomskog vijeka. Ako vam stres kojeg uzrokuje viličar koji je stalno izvan pogona ometa glatko funkcioniranje skladišnih operacija i utječe čak i na ljudski faktor, razumjet ćete svu važnost ekonomskog vijeka viličara i potrebu da ga razlikujete od njegova uporabnog vijeka.

Utvrđivanje vijeka trajanja viličara

Kod brige o vašem logističkom voznom parku uvijek vodite računa da u planove uključite i zamjenu starijih viličara novim. Gledano u prosjeku, većinu vaših viličara trebate zamijeniti nakon otprilike 10.000 radnih sati, ali to može biti i manje od 8.000 sati za viličare koji se koriste u posebnim namjenama.

Uz asistenciju naših logističkih stručnjaka možete dobiti precizniji izračun ekonomskog vijeka vaših viličara te time i uvid u to kada će biti potrebna njihova zamjena. To će vam omogućiti da lakše odredite proračun za logističke operacije i bolje isplanirate radne zadatke. Dobar izračun ekonomskog vijeka viličara može utjecati i na vašu odluku o tome želite li unajmiti ili kupiti svoj sljedeći viličar ili proširiti postojeću flotu viličara. Najam je ponekad dobra opcija koja vam može pomoći smanjiti troškove održavanja viličara koji je pred istekom svojeg ekonomskog vijeka.

Ne odgađajte nabavku novog viličara ako prečesto održavate stari

Prije odluke razmislite dobro jer kod stalnog odgađanja nabavke novog viličara zbog učestalog održavanja starog, možda ste na gubitku sve vrijeme dok je viličar na popravku i ne radi. Kao vlasnik viličara uvijek razmišljajte tako da pokušate maksimalizirati ekonomski vijek viličara što je moguće više, a ne njegov upotrebni vijek. Najam je, ponovimo, dobra opcija za maksimaliziranje ekonomskog vijeka viličara.

Dakako, nikada nije kasno za planiranje učinkovitosti vaših skladišnih operacija, bez obzira želite li uskoro nabaviti nove viličare, to ste tek učinili ili koristite stare viličare koji su možda već prošli svoje najbolje dane.

U zaključku istaknimo: sjedeći put kada kontaktirate vašeg ovlaštenog Toyota partnera, pobrinite se da se informirate i o ekonomskom vijeku vašeg viličara.

Detaljnije informacije o uporabnom i ekonomskom vijeku viličara pročitajte na jednom od ova dva linka.