Žičano ili mehaničko navođenje: Koji sustav navigacije je idealan za vaš komisioni viličar?

Žičano ili mehaničko navođenje: Koji sustav navigacije je idealan za vaš komisioni viličar?

Da bi se olakšao posao operaterima, Toyotini komisioni viličari za preuzimanje i otpremu narudžbi opremljeni su različitim sustavima navigacije kako bi sigurno manevrirali između prolaza i izbjegli oštećenje robe ili inventara. Saznajte koja vrsta navigacije je pogodna za vaše skladišne operacije.

Srednje i visokopodizni električni viličari namijenjeni za komisioniranje u skladištu pogodni su za operiranje u uskim prolazima kako bi operateri mogli preuzeti robu ili teret s polica na svoj viličar. Rad u takvim uvjetima, uz neposrednu blizinu regala ili skladišnih polica, može biti stresan za operatera te potencijalno uzrokovati oštećenje uskladištene robe, inventara ili infrastrukture.

Da bi se olakšao posao operaterima, Toyotini komisioni viličari za preuzimanje i otpremu narudžbi opremljeni su različitim sustavima navigacije kako bi sigurno manevrirali između prolaza i izbjegli oštećenje robe ili inventara. U nastavku teksta pojasnit ćemo prednosti žičanog i mehaničkog navođenja - dvaju osnovnih sustava navigacije kojima se služe komisioni Toyota viličari.

Za primjer će nam poslužiti srednje i visokopodizni Toyotini viličari BT Optio serije koji su idealni za komisioniranje u skladištu ili opskrbnom centru, a dolaze s dva moguća sustava navođenja.

Mehaničko navođenje ili navođenje po tračnicama

Mehaničko navođenje kod komisionih viličara funkcionira uz pomoć sustava navođenja po tračnicama. Ovaj sustav sastoji se od metalnih profila ili tračnica koje su postavljene duž širine prolaza u skladištu. Na samom viličaru nalaze se vođice ili kotači koji dodiruju tračnice s obje strane pa viličar uz pomoć njih sigurno putuje niz prolaz, s minimalnim rizikom oštećenja polica, proizvoda ili samog viličara.

Kada komisioni viličar treba voziti duž prolaza, vođice ili kotači se fizički oslanjaju na tračnice, što omogućuje stabilno kretanje duž puta.

Prednost mehaničkog navođenja je u tome što ne zahtijeva naprednu tehnologiju senzora ili elektronike. Umjesto toga, oslanja se na jednostavan, ali pouzdan sustav tračnica i vođica koji omogućuje precizno kretanje viličara u skladištu.

Žičano navođenje

Sustav žičanog navođenja kod komisionih viličara koristi se kako bi se olakšalo navođenje viličara duž uskih prolaza u skladištima. Ovaj sustav uključuje postavljanje električne žice ili kabla ugrađenog u pod prolaza.

Toyotini viličari BT Optio serije opremljeni su senzorima koji očitavaju električni signal koji emitira žica. Kada se viličar kreće duž prolaza, senzori na viličaru otkrivaju signal žice ugrađene u podu. Na temelju tih informacija, sustav upravljanja viličara automatski prilagođava smjer kretanja viličara tako da slijedi putanju žice. To omogućuje precizno vođenje viličara duž prolaza bez potrebe za ručnim upravljanjem.

Prednost sustava žičanog navođenja je u tome što pruža vrlo precizno i točno navođenje viličara duž prolaza. Također omogućuje uštedu vremena i povećava produktivnost jer vozač viličara ne mora ručno upravljati smjerom kretanja. Osim toga, sustav omogućuje jednostavno prebacivanje između vožnje s navođenjem i vožnje bez navođenja, pružajući veću fleksibilnost operaterima viličara.

Koji sustav navođenja odabrati?

Nekoliko faktora može utjecati na vašu odluku prilikom odabira sustava navođenja za komisione viličare:

  • Cijena: bez obzira koji sustav odaberete, cijena može značajno varirati. Veličina vaše flote ili skladišta ili opskrbnog centra odredit će posljedično i troškove. Sustavi žičanog navođenja obično su skuplji za instalaciju zbog senzora i opreme koja se mora dodati na viličar te za ugradnju žica i električnih instalacija u prolazima.
  • Lokacija: ako su prolazi u vašem skladištu širi te operater mora upravljati na obje strane regalnog sustava, preporučljiviji su mehanički sustavi navođenja koji lakše omogućuju takvu vrstu kretanja.
  • Teret: ovisno o vrsti, veličini i težini robe koju preuzimate ili otpremate, udaljenost od regala potrebna za siguran odabir može varirati. Tu je važno pronaći pravilnu ravnotežu između limitirane udaljenosti vašeg komisionera i regala kako biste optimizirali udaljenosti za sigurne skladišne operacije.

Zaključno

Imajte na umu da sustavi navođenja komisionih viličara mogu povećati produktivnost vaših skladišnih operacija ili smanjiti učestalost oštećenja proizvoda, ali nisu uvijek idealni za svaku primjenu. Ponekad su prikladniji slobodni modeli za ručno navođenje od strane operatera.

Pri odabiru odgovarajućeg sustava navođenja posavjetujte se s ovlaštenim Toyota stručnjakom za naprednu logistiku koji će prepoznati zahtjeve vašeg poslovanja te vas provesti kroz cijeli proces. Naši logistički stručnjaci stoje vam na raspolaganju kako bi vam pomogli kod dizajniranja optimalne konfiguracije za vaše skladišne operacije. Slobodno ih kontaktirajte za savjet i preporuku.