10 ideja koje će unaprijediti održivost i efikasnost vaših skladišnih operacija

10 ideja koje će unaprijediti održivost i efikasnost vaših skladišnih operacija

Primjenom efikasnih rješenja u vašim logističkim operacijama trošite manje energetskih resursa, štitite okoliš i u isto vrijeme postižete visoku razinu produktivnosti.

Znate li da su efikasnost i održivost skladišnih operacija međusobno isprepletene? Što su vaše logističke operacije u skladištu ili opskrbnom centru efikasnije, održivije su za okoliš i budućnost vašeg poslovanja.

U ovom članku istražit ćemo najefikasnije metode uz pomoć kojih ćete unaprijediti održivo upravljanje vašim skladištem. Primijenite ih u praksi i poslujte efikasnije.

1. Ugradite eko-rasvjetu

Ekološka rasvjeta u skladištu ili opskrbnom centru je relativno brz način za smanjenje potrošnje energije. Koncept ekološke rasvjete već se primjenjuje u kućanstvima, a pomaže kod regulacije potrošnje energije te osigurava uvjete i za automatizaciju o čemu će biti riječi malo kasnije.

LED rasvjeta, primjerice, postaje vodeći globalni trend u osvjetljavanju prostora ponajviše zbog dobrobiti koje pruža za okoliš. Eko-rasvjeta za komercijalne prostore nudi istu razinu svjetline kao i kućna rasvjeta, a omogućava siguran okoliš za izvođenje radnih zadataka, dok u isto vrijeme troši značajno manje energije u usporedbi s klasičnom rasvjetom.

2. Integrirajte obnovljive izvore energije u vaše logističke operacije

Nova tehnološka rješenja kao što su solarni paneli omogućavaju skladištima generiranje energije koja je potrebna za izvršavanje dnevnih operacija. Osim što je solarna energija efikasan način rezanja operativnih troškova, ona je poput drugih obnovljivih tehnologija sposobna smanjiti emisije štetnih plinova te time pridonijeti zaštiti okoliša.

3. Investirajte u izolaciju zgrade

Treći način za osiguranje operativne efikasnosti je ulaganje u izolaciju skladišta, opskrbnog centra ili proizvodnog pogona. Ako zgrada u kojoj obavljate posao može učinkovito zadržati toplinu, trošit će daleko manje energije te će spriječiti nastanak problema kao što su vlaga ili plijesan koje može prouzročiti kondenzacija.

Materijal kao što je stakloplastika u tom je pogledu dobro rješenje za izolaciju prostora, iako su celuloza, drvo i pluto možda još i bolja rješenja kada je u pitanju ekološka održivost. U konačnici, trebat ćete sami sagledati sve faktore prije nego što se odlučite za korištenje određenog izolacijskog materijala. Ti čimbenici mogu biti biti: vaša raspoloživa budžetska sredstva, vremenski uvjeti ili potreba za smanjenjem buke u skladištu ili proizvodnom pogonu.

4. Uključite automatizaciju u vaše radne procese

Automatizacija se ponekad čini kao sporno rješenje budući da se u javnosti često povezuje s otpuštanjem radne snage. No, istina je da u praksi logističkog poslovanja auotmatizacija radi upravo suprotno.

Automatizacija u skladištu ili opskrbnom centru zapravo osnažuje zaposlenike koji se umjesto dosadnih repetitivnih zadataka mogu preusmjeriti na složenije dužnosti te se posvetiti poslu s manje straha od ljudske pogreške ili ozljede.

Izvor: Toyota media

Postoji više tipova automatizacije skladišnih operacija od kojh ovom prilikom spominjemo uporabu Toyotinih automatski vođenih vozila (AGV). Ona su prikladna za automatizaciju prijevoza unutar skladišta, smanjuju mogućnost nezgoda i oštećenja predmeta te poboljšavaju efikasnost dok u isto vrijeme pridonose zaštiti okoliša.

5. Kontrolirajte potrošnju vode, filtrirajte, reciklirajte

Mnoge ideje za održivije skladišne ili proizvodne operacije usredotočene su na potrošnju vode kako bi se postigla veća operativna efikasnost. Voda je osnovno sredstvo u prozvodnom procesu na koje se ponekad zaboravimo usredotočiti. A sačuvati njenu potrošnju znači postići veću učinkovitost. Veća proizvodna postrojenja i skladišta, naime, trebala bi razmisliti i o uvođenju procesa reciklaže vode, npr. uz pomoć sustava za filtriranje koji bi omogućili ponovnu uporabu vode u industrijskom procesu.

6. Uvedite praksu održivog pakiranja i etiketiranja proizvoda

U skladišnoj logistici postoji mnogo jednostavnih održivih ideja, a jedna od njih je i prelazak na "eco-friendly" pakiranje i etiketiranje proizvoda. Ovisno o funkciji koju obavlja vaše skladište, takav potez može značiti mnogo u pogledu smanjenja utjecaja na okoliš. A koliko je održivo pakiranje proizvoda postalo važno u proizvodnom sektoru, svjedoči i njeno spominjanje na klimatskoj konferenciji Cop 26 u Glasgowu.

7. Optimizirajte upravljanje otpadom

Vjerojatno ste i sami svjesni koliki je značaj recikliranja kada govorimo o održivosti. No ponekad se ono zanemaruje u logistici ili skladišnim operacijama. Ipak, posvetite li se reciklaži otpada u vašem skladištu, svakako ćete pridonijeti zaštiti okoliša te unaprijediti vaše logističke procese.

Tijekom posljednjih godina, značajno se povećala količina industrijskog otpada, što je potaknulo inicijative da se s otpadom postupa savjesnije i ekonomičnije. Kad god je to moguće, nastojte u vašoj praksi primijeniti tehnike optimiziranja otpada kao što je reciklaža jer najlakše je baciti iskorišteni materijal u smeće i prepustiti drugome da se brine o njemu.

8. Uvedite praksu ponovnog korištenja materijala

Upravljanje otpadom ne znači samo odlaganje otpada u pravi kontejner. Mnoga velika skladišta sve više uvode praksu ponovnog korištenja materijala. A pronalazak novog života za otpadni materjial čini se kao sretno rješenje budući da može pridonijeti efikasnosti skladišnih i proizvodnih procesa.

Programi ponovnog korištenja materijala mogu, primjerice, značiti uspostavu suradnje s vanjskim partnerima kojima će vaš otpad poslužiti kao dragocjen resurs. A možda ćete biti u stanju pronaći i nov način uporabe otpadnog materijala u vašem skladištu ili pogonu te time uspostaviti održivi proizvodni lanac. Sve u svemu, programi ponovnog korištenja materijala postaju nezaobilazni i u sektoru logistike.

9. Dajte prednost efikasnim tehnologijama

Kao što se u svakodnevnom životu okrećemo električnim automobilima ili kućnim uređajima sa zelenim tehnologijama, tako se i u segmentu opremanja skladišta događa sličan zaokret. Ulaganjem u efikasniju opremu i tehnologije, skladišta postaju održivija na dulji rok omogućavajući uštedu energije bez dodatnih napora.

Primjerice, ako na tržištu ugledate ponudu s efikasnijom tehnologijom ili opremom, zašto se ne biste odlučili za nju? Dobar primjer efikasne logističke prakse su automatski strojevi za oblaganje predmeta folijom koji su brži i koriste samo onoliko materijala koliko je potrebno da bi se sigurno zapakirao proizvod. Još jedan dobar primjer su Toyota Radioshuttelovi koji se koriste za prihvat i odlaganje proizvoda na police ili regale, a koji mogu povećati produktivnost, te smanjiti mogućnost gubitka proizvoda.

10. Razmislite o boljoj konfiguraciji skladišta

Najefikasnija skladišta imaju logičnu, dobro osmišljenu konfiguraciju koja optimizira raspoloživi prostor te smanjuje mogućnost nastanka nezgoda na radnom mjestu. Konfiguracija skladišta je tema kojom se bave najbolji logističari, a među najpoznatijim tipovima konfiguracija koje su se pokazale učinkovitima su tzv. U-konfiguracija, I-konfiguracija i L-konfiguracija, koje su dobile naziv po obliku slova na koje podsjeća njihov nacrt.

Savjet: nastojte primijeniti onu konfiguraciju koja će vam omogućiti brže logističke operacije i efikasnije korištenje skladišnih resursa. Iskoristite li ih pravilno, i vaše će skladišne operacije postati održivije.

U zaključku možemo ponoviti rečenicu s početka teksta i reći da primjenom efikasnih rješenja u vašim logističkim operacijama trošite manje energetskih resursa, štitite okoliš i u isto vrijeme postižete visoku razinu produktivnosti.

Za dodatne ideje kako unaprijediti vaše skladišne operacije zatražite savjet naših logističara.