6 pitanja koja će vam otkriti trebate li vučna vozila za svoje skladišne operacije

6 pitanja koja će vam otkriti trebate li vučna vozila za svoje skladišne operacije

Vučna vozila odlična su alternativa popularnim viličarima u brojnim logističkim situacijama. Zašto biste ih trebali uključiti u vaše logističke operacije saznajte iz odgovora na 6 korisnih pitanja koja biste si trebali postaviti ako želite povećati produktivnost vašeg poslovanja.

Logističko poslovanje danas je pred stalnim izazovima u pogledu točnosti i brzine isporuke proizvoda, te učinkovitosti i sigurnosti radnih operacija. To je posebice važno u e-commerce segmentu poslovanja koji postaje sve popularnijim načinom naručivanja proizvoda od strane potrošača.

Budući da tvrtke ili odjeli moraju isporučivati sve više proizvoda u sve bržem ritmu radnih operacija, ovaj logistički trend zahtijeva i ponovni preustroj logističkih operacija kako bi tvrtke ostvarile željene rezultate, a da se pri tome zadrži visoka razina sigurnosti u skladištima ili distributivnim centrima. Jedno od rješenja je manja uporaba viličara, a veća primjena vučnih vozila za premještanje kutija i paketa unutar skladišta. Industrija je već skovala i termin "fork-free" logistika za ovaj trend koji sve više uzima maha.

S tim u vezi, postavite sebi ovih 6 pitanja i otkrijte trebaju li vašoj tvrtki Toyotina vučna vozila kako biste povećali učinkovitost vaših skladišnih operacija.

#1 Prevozite li više kutije i predmete od paleta?

U proizvodnim pogonima, u kojima sve više vladaju načela "lean" filozofije poslovanja, očekuje se precizno preuzimanje/slaganje komponenata u točno određenom trenutku proizvodnog procesa. Pojedinačno rukovanje komponentama u tom smislu je nužno kako bi se izbjeglo nepotrebno gomilanje dijelova tamo gdje nisu potrebni. Također, kod e-commerce poslovanja kod kojeg kupci naručuju pojedinačne proizvode online, a logističke operacije ga prate tijekom procesa narudžbe i isporuke, potrebna su učinkovita rješenja koja osiguravaju glatko pronalaženje i transport točno određenih proizvoda. U tim se slučajevima često koriste vučna vozila, kavezi, prikolice i drugi nosači tereta na kotačima.

Važnu ulogu igraju ručna vozila za vuču kao što je primjerice Toyota Tracto W-serije koja nude ergonomsku ručku za bolje upravljanje te su sigurnija za rukovanje od prijenosa kaveza ili prikolica rukom.

Ručna vučna vozila dobra su alternativa tradicionalnim viličarima kada prevozite pojedinačne predmete. Sigurna su, jednostavna za manevriranje te pogodna za prijevoz pojedinačnih proizvoda, pa čak i paleta.

#2 Zahtijevaju Ii vaše radne operacije prijevoz višestrukih tereta u isto vrijeme?

Vučno vozilo s kolicima pružit će vam veliku fleksibilnost za prijevoz vašeg tereta. Postoji širok raspon prikolica i drugih vozila s kotačima koje možete iskombinirati uz vaše vučno vozilo. Na taj način moći ćete u isti mah prevesti terete različitih veličina i težina, transportirati palete, kutije te druge vrste robe ili nosača tereta. Vučna vozila odlično iskorištavaju mogućnosti vaše radne snage te maksimaliziraju radni učinak i organizaciju posla.


#3 Traže li vaši radni procesi "just in time" isporuku?

Ideja koja leži iza prijevoza predmeta i robe po modelu "fork-free" (bez viličara) znači da predmete i robu prevozite ili isporučujete točno onda kada je to potrebno (just in time), bez da ih gomilate u skladišnom prostoru.

Vučna vozila kao što je Toyotin Tracto TSE mogu se u tom smislu iskoristiti za tzv. "milk runs" prijevoz, tj. transport predmeta u vidu vučnih "vlakova" koji voze određenom turom i staju na određenim postajama unutar skladišta ili distributivnog centra. Na tim stajalištima vučna vozila ili odlažu traženi proizvod ili ga preuzimaju na svoju prikolicu. 

Vučna vozila iznimno su korisna kod "just in time" isporuke proizvoda. Time se sprječavaju zastoji u skladišnom transportu i uska grla, a povećava se fleksibilnost i besprjekornije izvođenje logističkih operacija. Vučna vozila uz to podupiru učinkovit protok robe i predmeta kroz skladište, zahtijevaju manje radne snage za prijevoz iste količine tereta, ali i manje opreme čime se povećava sigurnost skladišnih operacija te smanjuju potencijalne nezgode.

#4 Očekuju li vaši kupci veću fleksibilnost kod isporuke proizvoda naručenih online?

Kako se e-commerce poslovanje sve više razvija, kupci od svojih online narudžbi očekuju što kraće vrijeme isporuke željenih proizvoda. Iz tog razloga preuzimanje i isporuka pojedinačnih predmeta, ali i realizacija višestrukih narudžbi, trebaju proteći brzo, jednostavno i glatko.

Toyotina vučna vozila s prikolicama i prilagođenim policama mogu u tom smislu optimizirati isporuku robe u sklopu sve razvijenijeg sustava e-commerce narudžbi. Vučna vozila mogu se koristiti i za nadopunu zaliha na skladištu jer omogućavaju fleksibilnost u pogledu transporta velikih ili malih predmeta na različite lokacije.


#5 Jesu li sigurnost i udobnost rukovanja opremom visoko na ljestvici vaših prioriteta?

Kod prijevoza tereta po "fork-free" modelu, operateri imaju jasan pregled situacije sa svoje vozačke pozicije dok upravljaju vučnim vozilom. Vozila vuku prikolice iza sebe i kreću se samo prema naprijed, što je velika prednost u pogledu preglednosti vožnje te omogućavaju bolju komunikaciju s drugim vozačima vučnih vozila u skladištu.

To je pogotovo važno na mjestima s gustim prometom robe kao npr. na aerodromima gdje su vidljivost i sigurnost na prvom mjestu. Uz sve navedeno, vučna vozila sa sjedalom i kabinom za vozača kao što su vozila Toyota Simai serije pružaju operaterima udobno radno okruženje za dulje izvođenje radnih operacija bez obzira na vremenske uvjete.

Prelazak s viličara na "fork-free" rješenja je veliki korak. Učinite li to, svakako je važno da provedete edukaciju među vašim zaposlenicima kako bi bolje razumjeli na koji će način sada premještati robu ili materijal unutar skladišta i distributivnih centara te kako će komunicirati s drugim vozačima vučnih vozila.

#6 Razmišljate li o automatizaciji vašeg skladišta?

Automatizacija skladišta optimizira protok robe i predmeta dok u isto vrijeme minimalizira pojavu oštećenja, smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje logističkog zadatka i visinu troškova. Uz to, automatizacija oslobađa skladišne djelatnike od repetitivnih poslova kako bi se mogli pozabaviti složenijim radnim zadacima. Automatizacijom vaših skladišnih operacija lakše ćete odgovoriti na zahtjeve "just in time" isporuka te postići besprjekorniji način provođenja skladišnih operacija.

Automatizirana vučna vozila mogu preuzeti zadaću repetitivnog transporta te isporučiti robu precizno i sigurno do željene postaje ili odredišta. Dobar početak u procesu automatizacije je uporaba standardnih vučnih vozila uz optimizaciju radnih operacija nakon čega se možete prebaciti na poluatomatizirana ili u potpunosti automatizirana rješenja.

Više savjeta o Toyotinim vučnim vozilima te kako vam mogu pomoći kod unapređenja vaših skladišnih operacija potražite od naših stručnjaka.

Detaljnije informacije o značajkama Toyota vučnih vozila pročitajte ovdje.