Kako pametno upravljati energijom u skladišnim operacijama?

Kako pametno upravljati energijom u skladišnim operacijama?

U Europi više od polovice potrebne energije za logističke namjene dolazi iz uvoza, što upravitelje skladišta čini ovisnim o potražnji, ali i fluktuacijama na tržištu cijena energenata. Da biste postigli veću energetsku neovisnost razmislite o korištenju viličara s litij-ionskim pogonom, implementaciji suvremenih tehnologija umrežavanja viličara te instaliranju solara na krov vašeg skladišta.

Energetska učinkovitost i otpornost na ekonomske turbulencije ključni su čimbenici koji vas mogu održati konkurentnim u današnjoj nestabilnoj ekonomskoj klimi, pogotovo ako se bavite logistikom. Iako su se troškovi logističkog poslovanja donekle stabilizirali, nije moguće unaprijed predvidjeti cijenu energije koja vam je potrebna za obavljanje vaših skladišnih operacija. Međutim, pametno upravljanje skladištem, upravljanje izvorima energijom i flotom viličara može pozitivno utjecati na potrošnju energije. Odakle početi?

Kako prevenirati nestašice ili visoke cijene energije

U Europi više od polovice potrebne energije za logističke namjene dolazi iz uvoza, što upravitelje skladišta čini ovisnim o potražnji, ali i fluktuacijama na tržištu cijena energije.

Distributeri energije nastoje kontrolirati neravnotežu između raspoložive energije i vrhunaca potrošnje kako bi se spriječili padovi energetske mreže. U tu svrhu ponekad posežu za selektivnim prekidima opskrbe, odnosno kontroliranim isključivanjem, što je postalo stvarnost u nekim zonama u Europi.

No, energetski učinkovitija tehnološka rješenja poput litij-ionskih baterija ili pametnog upravljanja energijom mogu nam pomoći kod postizanja stabilne konkurentnosti te kod izbjegavanja troškova vršnog opterećenja kako bismo si osigurali potrebnu energiju za izvođenje dnevnih operacija.

Zašto litij-ionska tehnologija čini razliku kada je u pitanju energetska učinkovitost

Litij-ionske baterije su energetski učinkovitije u usporedbi s klasičnim olovno-kiselinskim za otprilike 30%, što je značajna prednost s obzirom na današnje tržišne prilike. Zbog toga ulaganje u viličare s litij-ionskim baterijama može biti mudar potez kada se uzme u obzir najavljivana energetska kriza zbog nesigurne globalne geopolitičke situacije.

Litij-ionske baterije uz to nude veću fleksibilnost kod nadopune energijom jer se mogu puniti u bilo koje vrijeme bez utjecaja na životni vijek baterije. To je značajna prednost jer zahvaljujući ovoj fleksibilnosti viličari s litij-ionskom baterijom mogu biti aktivni tijekom cijele radne smjene.

Kombinacija odgovarajuće baterije s odgovarajućim punjačem i njegovom veličinom ponekad su ključni. A Toyotini pametni punjači automatski biraju pravi napon i jačinu struje. Jednostavno postavite maksimalan izlaz te time upravljajte jačinom struje. Uz opciju sporog punjenja lakše ćete ograničiti trenutnu potražnju za energijom i time smanjiti vaše vrhunce potrošnje energije.


Iskoristite dostupne podatke za donošenje pametnih odluka

Kod grupno povezanih punjača možete postaviti modalitete punjenja prema određenim obrascima. Primjerice, baterije koje imaju prioritet bit će prve napunjene, ostale će čekati u redu da budu sljedeće za punjenje. Riječ je o tzv. "park & charge" punjačima s Dynamic Power Limitation značajkom koja kod Toyotinih punjača dolazi kao standard.

Toyotini punjači omogućavaju reduciranje vrhunaca energetske potrošnje kako bi se omogućilo optimalnije upravljanje ukupnom potrošnjom i smanjili troškovi energije. Punjači s DPL značajkom komuniciraju međusobno putem radija te osiguravaju da umrežena grupa punjača ne premaši određenu maksimalnu jačinu potrošnje kako bi se izbjegli skokovi. To skraćuje vrijeme punjenja i poboljšava energetsku učinkovitost punjenja baterije. Rezultat? 15% energije štedi se tijekom punjenja, a dodatnih 15% kada se koristi viličar. S DPL načinom punjenja možete puniti i u vrijeme kada je energija jeftinija ili tijekom dana kada je dostupna solarna energija.

Ako nemate Toyotin punjač s DPL-om, još jedna jednostavna mjera za izjednačavanje potrošnje energije jest da ne punite cijelu flotu viličara u isto vrijeme. Ograničite broj punjača ili rasporedite punionice na različite lokacije kako biste osigurali ravnomjerniju raspodjelu.

A za bolje planiranje vremena punjenja viličara možete iskoristiti i inovativni Toyotin I_Site sustav upravljanja flotom. Plan punjenja može se kreirati unutar I_Site sustava prema izvučenim podacima kako biste optimizirali punjenje prema ritmu vaših radnih operacija.

Energija od solara i gorivne ćelije

Energija od solara na krovu skladišta (uz partnerstvo energetskog distributera) odlično je održivo rješenje koje osigurava rentabilan izvor zelene energije. Nedostatak može biti određeni nesklad između proizvodnje električne energije i njezine potrošnje, npr. punjenja baterija tijekom noći.

Pohranom solarne energije lakše se pokrivaju potrebe za energijom u samom skladištu ili opskrbnom centru. Tada je smanjena potreba za energijom s vanjske mreže jer je na raspolaganju solarna energija iz vlastite proizvodnje. Time vlastiti sustavi za pohranu energije i vlastite energetske "banke" pružaju logističkoj tvrtki dodatnu stabilnost i sigurnost.

Dobra su alternativa napajanju s distribucijske mreže i tzv. gorivne ćelije. Tehnologija gorivnih članaka koristi kemijsku energiju goriva, često vodika, i oksidacijskog sredstva, npr. kisika, za učinkovitu pretvorbu kemijske energije u električnu. Ogledni primjer je fleksibilni mobilni H2 Genset generator koji pretvara vodik u električnu energiju - jednostavan način da si osigurate rezervnu energiju za napajanje viličara ili dopunu klasičnoj električnoj mreži.

Više praktičnih ideja o održivom upravljanju energijom u skladištu ili opskrbnom centru saznajte od naših logističkih stručnjaka.