Novi Toyotin automatizirani nosač paleta: napredno rješenje za horizontalne skladišne operacije

Novi Toyotin automatizirani nosač paleta: napredno rješenje za horizontalne skladišne operacije

Toyotin automatizirani nosač paleta, poznat i pod nazivom Autopilot CDI120, odlično je rješenje za prijevoz tereta od jedne do druge točke unutar skladišta te za popunjavanje zaliha u opskrbnim ili micro-fulfillment centrima.

Automatizirani nosač paleta CDI120 dolazi u kompaktnim dimenzijama, posjeduje izvrsne sposobnosti manevriranja te čini spregu s pridruženom jedinicom za odlaganje ili prihvat tereta.

Ovo napredno rješenje za horizontalne skladišne operacije sastoji se iz dvije navedene komponente:

Automatizirani horizontalni nosač paleta CDI120 kojeg odlikuje:

  • nosivost tereta do 1,2 t,
  • jednostavno manevriranje,
  • horizontalni prijevoz na nižim visinama.

Jedinica za prihvat ili odlaganje tereta koja posjeduje:

  • funkciju drive-through prolaska kroz jedinicu,
  • pozicioniranje na podu skladišta ispod regalnog sustava.

Princip rada Automatiziranog nosača paleta CDI120

Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, automatizirani nosač paleta CDI120 može se jednostavno primijeniti u najrazličitije svrhe unutar skladišta ili logističkog centra.

Ovaj autopilot nalazi primjenu kod automatiziranog transporta u proizvodnoj jedinici ili u skladištima, a može se koristiti i manualno ili integrirati u Toyotinu flotu automatiziranih vozila kako bi djelovao u sprezi i potpuno automatski. Automatizirani nosač paleta preuzima i transportira palete od točke A do točke B unutar skladišta, opskrbnog ili micro-fulfillment centra nakon čega će automatski slagač pospremiti teret u regalni sustav.

Jedinica za prihvat tereta s opcijom drive-through omogućava automatiziranom nosaču paleta podršku prilikom prijevoza paketa ili nadopunjavanje zaliha, čime u zajedničkoj sprezi doprinose stvaranju učinkovitog i optimiziranog protoka roba kroz skladište ili opskrbi centar.

Sljedeći video prikazuje princip rada automatiziranog nosača paleta i pridružene jedinice za odlaganje tereta:

Sigurnosne značajke automatiziranog nosača paleta

Automatizirani nosač paleta, odnosno Autopilot CDI120, programiran je tako da radi u suradnji s manualnim operaterima unutar skladišta pazeći na sigurnost obavljanja logističkih operacija. Ugrađeni sigurnosni skener otkriva prepreke koje se nalaze na putu autopilota te poduzima potrebne radnje kako bi prevenirao sudare. Automatizirani nosač kontinuirano skenira okoliš i formira sigurnosne zone u svojoj blizini kako bi teret prevezao sigurno do cilja, bez ugrožavanja drugih sudionika prilikom izvođenja radnih zadataka.

Na sljedećoj shemi možete vidjeti kako automatizirani nosač paleta stvara svoje sigurnosne zone:


Upozoravajuće plavo svjetlo alarmira vozače okolnih Toyota viličara i druge djelatnike u skladištu da je autopilot u blizini.


Da bi prijevoz robe prošao glatko i bez nezgoda, sigurnosni skener nadzire prostor ispred vozila prilikom transporta tereta prema usklađenoj brzini kretanja.


Skener također nadzire prostor ispred vozila i određuje optimalnu brzinu prilikom skretanja autopilota.

Agilnost kretanja

Toyotin Automatizirani horizontalni nosač paleta CDI120 izvodi agilne pokrete unutar logističkog centra. Zaslugom pridružene jedinice za odlaganje tereta, ovaj autopilot ne treba mijenjati svoju putanju kako bi pristupio teretu, nego jednostavno može proći kroz jedinicu za odlaganje. On jednostavno preuzima paletu i nastavlja svoju putanju po ravnoj crti, bez suvišnog obilaženja oko jedinice. Velika prednost jedinice za odlaganje tereta jest ta da se može smjestiti na pod ispod regalnog sustava kako bi se optimizirala uporaba podne površine skladišta ili opskrbnog centra.

Uz sve navedeno, Autopilot CDI120 raspolaže kompaktnim dimenzijama i može se okretati oko svoje osi. U kombinaciji s niskom visinom ovo automatizirano navođeno vozilo može operirati u vrlo uskim skladišnim prostorima u kojima druga automatizirana ili ručno navođena vozila ne mogu s lakoćom djelovati.

Pametni sustav napajanja baterije

Automatizirani horizontalni nosač paleta CDI120 opremljen je litij-ionskom baterijom koja štedi 30% više energije u odnosu na druge izvore energije te ne ostavlja ugljični otisak. Uz funkciju samonapajanja, kao i mogućnost unaprijed programiranog punjenja baterije, autopilot se može brzo automatski napuniti između obavljanja dvaju zadataka, bez potrebe da se njime bavi osoblje skladišta ili da za njega trebate imati posebnu sobu za napajanje.

Fleksibilna lokalizacija s prirodnom navigacijom

Navigacijski skener lociran je blizu poda unutar automatiziranog nosača paleta. Skener se služi prirodnom navigacijom kako bi se kretao unutar skladišnog prostora. Ova metoda navigacije koristi prepoznatljive referentne točke unutar skladišta kao što su primjerice zidovi, regalni sustavi ili fiksni objekti te na taj način izračunava položaj automatiziranog nosača.

Autopilot CDI120 kreće se i uz pomoć prirodne navigacije temeljene na karti sa statičnim točkama, a opcionalno može koristiti i dinamičku navigaciju. Autopilot će naučiti i memorirati nove značajke lokacije u procesu kako se obavljaju radni zadaci.

Prirodna navigacija je troškovno isplativija opcija za skladišta i opskrbne centre u kojima se unutarnji raspored ne mijenja, nego je konstantan. Na taj način Autopilot CDI120 može koristiti postojeći okoliš za navigaciju bez potrebe za ugradnjom dodatne opreme (npr. reflektora), što znači da vas sustav pošteđuje od povećanja izdataka ili truda oko instaliranja nove opreme.

Povrat investicije već u godinu dana

Uz pomoć automatizacije vaših skladišnih operacija optimizirat ćete protok robe kroz vaše skladište, opskrbni ili micro-fulfillment centar, smanjiti mogućnost oštećenja tereta te uštedjeti na vremenu i troškovima izvođenja logističkih operacija.

Uz to, vaše ćete djelatnike preusmjeriti na obavljanje kompleksnijih radnih zadataka umjesto da cijele dane obavljaju repetitivne poslove. Sve ove prednosti omogućava primjena automatiziranih nosača paleta. Uz sve navedeno, troše manje energije, ne iziskuju skupo održavanje, a pridonose povećanju produktivnosti i sigurnosti u vašem skladištu. Prema procjenama logističkih stručnjaka, ulaganje u automatizirana vozila kao što je Autopilot CDI120 bit će vam vraćeno već za godinu dana.

Više informacija o tome kako vam automatizacija može pomoći kod unapređenja internih logističkih operacija saznajte ovdje, a cjelokupnu ponudu automatiziranih Toyota vozila i viličara zatražite od stručnjaka Skladišne logistike.