10 izazova i ključnih faktora koje trebate uzeti u obzir kod automatizacije skladišta

10 izazova i ključnih faktora koje trebate uzeti u obzir kod automatizacije skladišta

Bez obzira jeste li odlučili unaprijediti postojeću opremu u vašem proizvodnom pogonu, ulažete li u proširenje svojih skladišnih kapaciteta ili uvodite potpuno nove sustave automatizacije, prije odluke svakako trebate razmisliti o ključnim faktorima koji će vam pomoći kod odabira adekvatnog sustava automatizacije.

Upravljanje distributivnim centrom, skladištem ili proizvodnim pogonom može biti izazovan zadatak, posebice kada uvodite nove automatizacijske sustave u svom poslovanju. Pri tome postoji opasnost da se usredotočite samo na tehničke pojedinosti različitih rješenja automatizacije, a da iz vida izgubite širu sliku i glavni cilj zašto uvodite logističku automatizaciju, a to je ispunjenje poslovnih ciljeva i poboljšanje logističkih operacija.

Kako ističu stručnjaci na blogu našeg logističkog partnera Bastian Solutions, većina se tvrtki za skladištenje i distribuciju suočava s 10 ključnih izazova prilikom automatizacije skladišnih operacija. Za rješavanje tih izazova postoji i 10 ključnih kriterija koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o tome koju tehnologiju automatizacije ili sustav odabrati.

Rješavanjem ovih izazova i uvažavanjem kriterija za odluku kod odabira automatizacijskog sustava, klijenti ne samo da mogu uspjeti u poboljšanju svojeg poslovanja, nego i uspješnije zadovoljiti zahtjeve svojih kupaca.

S kojim se izazovima susreću tvrtke koje imaju skladišta ili distributivne centre?

Kada se uzme u obzir najširi spektar proizvodnih i logističkih tvrtki, bile one u aeronautičkoj, automobilskoj, farmaceutskoj, e-commerce industriji, proizvodnji i distribuciji hrane ili pića te maloprodaji i veleprodaji, primjećuje se deset tipičnih izazova s kojima se susreću ove tvrtke premda svaka od njih ima svoja specifična rješenja i konfiguracije. Ti su izazovi najčešće:

#1 Upravljanje inventarom - odnosno upravljanje zalihama te optimizacija iskoristivosti skladišnog prostora za osiguranje učinkovitog skladištenja i protoka robe.
#2 Praćenje evidencije -
osiguranje točnih i učinkovitih sustava praćenja i vođenja evidencije za upravljanje inventarom i narudžbama.
#3 Pouzdanost narudžbi i isporuke -
osiguranje pravodobnog i točnog izdavanja narudžbi i njihove isporuke kako bi se zadovoljila očekivanja kupaca i zadržalo njihovo zadovoljstvo.
#4 Rast potražnje -
adresiranje sve veće potražnje za brzim i fleksibilnim opcijama dostave, potaknute rastom e-trgovine, odnosno e-commerce sektora.
#5 Problem radne snage -
privlačenje i zadržavanje kvalificiranih radnika za upravljanje skladišnim operacijama, posebno u svjetlu nedostatka radne snage i sve veće potražnje za radnicima među konkurencijom na trenutnom tržištu rada.
#6 Praćenje propisa -
usklađivanje poslovanja s kompleksnim i evoluirajućim propisima vezanim za sigurnost, zaštitu i ekološku održivost.
#7 Potreba za inovacijama -
integriranje novih logističkih tehnologija i sustava automatizacije za poboljšanje učinkovitosti i produktivnosti uz što je moguće manje troškove, bez narušavanja postojećih operacija.
#8 Upravljanje nepredviđenim situacijama -
kontrola nepredviđenih situacija u opskrbnom lancu, poput onih uzrokovanih prirodnim katastrofama, geopolitičkim rizicima ili globalnim zdravstvenim slučajevima kao što je pandemija COVID-19.
#9 Tržišne promjene -
prilagodba promjenama na tržištu i ponašanju potrošača, poput povećanja potražnje u e-commerce segmentu ili sve većih zahtjeva za održivim i društveno odgovornim poslovnim praksama.
#10 Usklađivanje logističkih operacija s poslovnim ciljevima tvrtke -
na primjer usklađivanje operacija u distribucijskom centru s ukupnom poslovnom strategijom i ciljevima tvrtke ili organizacije.


Koji su ključni faktori koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira automatizacijskih rješenja?

Poznavanje najvažnijih faktora koji utječu na okolnosti nabavke automatizacijskih sustava za vašu tvrtku može pomoći u sužavanju potrage za tehnološkim rješenjem i dizajnom sustava. Važno je pri tome identificirati koji faktor ili faktore tvrtka treba uzeti u obzir kako bi mogla unaprijediti svoje poslovanje ili riješiti logistički problem.

#1 Cijena sustava koji se namjerava ugraditi - trošak implementacije i održavanja industrijskog automatizacijskog sustava može biti vrlo visok, pa je važno usporediti potencijalne koristi s troškovima implementacije.
#2 Kompatibilnost s postojećim sustavima - automatizacijski sustav treba biti kompatibilan s postojećim sustavima upravljanja u skladištu te drugim tehnološkim rješenjima kako bi se osigurala glatka integracija.
#3 Proširivost - automatizacijski sustav treba biti skalabilan kako bi se prilagodio budućem rastu poslovanja ili promjenama u potražnji.
#4 Fleksibilnost - automatizacijski sustav treba biti dovoljno fleksibilan da bi mogao obraditi različite proizvode i vrste narudžbi te se prilagoditi promjenama u potražnji kupaca.
#5 Pouzdanost - prije odluke istražite je li automatizacijski sustav pouzdan te je li u stanju funkcionirati učinkovito i precizno bez prestanka rada ili pogrešaka.
#6 Sigurnost - automatizacijski sustav treba biti dizajniran s naglaskom na sigurnost i uključivati odgovarajuće sigurnosne značajke poput sigurnosnih senzora i zaštitnih barijera.
#7 Jednostavnost korištenja - novi sustav automatizacije u skladištu treba biti user-friendly, jednostavan za rukovanje i s minimalnom obukom za osoblje.
#8 Održavanje i podrška - samo ako uz automatizacijski sustav dobivate i pouzdanu uslugu održavanja i podrške, osigurat ćete nesmetano poslovanje. To znači da ćete smanjiti mogućnost prekida u radu te osigurati optimalnu učinkovitost.
#9 Održivost - automatizacijski sustav treba sadržavati energetski učinkovite komponente i pridonositi mogućnosti smanjenja otpada.
#10 Povrat uloženih sredstava - automatizacijski sustav treba imati jak potencijal za povrat investicije, s mjerljivim koristima poput poboljšane produktivnosti, točnosti i učinkovitosti.

Pronalazak pravog rješenja za automatizaciju skladišta

Bez obzira jeste li odlučili unaprijediti postojeću opremu u vašem proizvodnom pogonu, ulažete li u proširenje svojih skladišnih kapaciteta ili uvodite potpuno nove sustave automatizacije, prije odluke svakako trebate razmisliti o gore navedenim stavkama koje vam mogu pomoći kod ostvarenja zacrtanih operativnih ciljeva.

Zbog kompleksnosti automatizacijskih sustava vrlo je lako izgubiti se u tehničkim detaljima i poplavi novih tehnoloških opcija. Zato je pomoć logističkih stručnjaka i integratora novih automatizacijskih rješenja od presudne važnosti.

Naši logističari rado će vam pomoći te u skladu s potrebama vašeg poslovanja predložiti optimalna tehnološka rješenja za logističku automatizaciju koja osiguravaju svjetski poznate kompanije kao što su Bastian Solutions i Toyota Material Handling.